Mike Pompeo: Türkiye Afrin'i alarak tekere çomak soktu

Mike Pompeo: Türkiye Afrin'i alarak tekere çomak soktu

ABD'nin henüz göreve başlamamış yeni Dışişleri Bakanı Pompeo, Senato'da değerlendirmelerde bulundu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde Dışişleri Bakanı atanmasıyla ilgili oturumda konuşan CIA Direktörü Mike Pompeo, Suriye'den 'çökmüş devlet' diye söz etti.

Pompeo, ''Suriye'deki 'çökmüş devlet', insan haklarına, ulusal güvenliğe ve bölgesel istikrara yönelik giderek büyüyen bir tehdit oluşturuyor ve çok daha sert bir yanıtı hak ediyor'' dedi.

Rusya'ya yönelik caydırıcılık politikası

Rusya'ya yönelik yaptırımların sertleştirilmesi çağrısı da yapan Trump yönetiminin şahin ismi, şunları söyledi:

''Dışişleri Bakanı olarak atanmam onaylanırsa, size garanti ederim ki, bu yönetim geride kalan 15 ayda olduğu gibi Rusya'yı geri püskürtmek, Rusya'ya yönelik caydırıcılık ilişkisini yeniden başlatmak için gerçek eylemlerde bulunmaya devam edecek.''

Türkiye-İran-Rusya zirvesi

Komite'nin önde gelen Demokrat üyelerinden Bob Menendez, Pompeo'ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'daki Suriye konulu zirvede birlikte çektirdikleri fotoğrafı sordu.

Fotoğrafı da gösteren Menendez, Türkiye'yi kast ederek "NATO müttefiki bir ülke Rusya'dan S-400 alıyor, IŞİD'i birlikte yendiğimiz Kürtlerle savaşıyor… Bu fotoğrafta Amerika nerede?" sorusunu yöneltti.

"Suriye'yi paylaşmak için oradalar"

Pompeo şu yanıtı verdi: ''Onlar (Erdoğan, Putin, Ruhani) Suriye'yi paylaşmak için oradaydılar… Zaten son derece karmaşık olan duruma Türkiye'nin Afrin'e girmesi eklenince tekere bir çomak daha sokuldu.''

ABD Dışişleri Bakanı adayı, diğer yandan ''Bu görüşmelerin parçası olabiliriz'' diye ekledi.

Trump'ın savaş tweeti

Pompeo'nun Suriye devletine karşı çıkışı öncesinde ABD Başkanı Trump Suriye üzerinden Rusya ile savaşa kapı açan bir tweet atmıştı.

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin'in 'ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağı ve fırlatıldıkları yeri hedef alacağı' açıklamasına Trump dün Twitter'dan şu yanıtı vermişti:

''Rusya Suriye'ye gönderilen her füzeyi, tüm füzeleri vurma yemini ediyor. Hazır ol Rusya, çünkü (füzeler) gelecek, güzel, yeni ve 'akıllı!' olacaklar.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.