Milli Savunma Bakanlığı'ndan 'Azerbaycan tezkeresi' açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı'ndan 'Azerbaycan tezkeresi' açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edilen Azerbaycan tezkeresiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, (MSB) geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edilen Azerbaycan tezkeresiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

MSB Basın Halkla İlişkiler birimi tarafından bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Yapılan açıklamada geçtiğimiz 10 Kasım'da yürürlüğe giren, Rusya Azerbaycan ve Ermenistan taraflarınca imzalanan Dağlık Karabağ anlaşmasından sonra Azerbaycan'a sevk edilecek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerinde de bahsedildi.

TBMM'de 17 Kasım'da kabul edilen Azerbaycan tezkeresine göre, bu ülkeye gönderilecek Türk askerlerinin Azerbaycan topraklarında 1 yıl görev yapması planlanıyor.

MSB tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak, "Mehmetçik, Rusya ile kurulacak ortak merkezde ve bu merkezin icra edeceği tüm faaliyetlerde 1 yıl süreyle görev yapacaktır." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca sevk edilecek askeri birliklerin hazırlıklarının tamamlandığı ifade edildi.

Rusya ile yapılan teknik detay görüşmelerinin ise devam etmekte olduğu kaydedildi.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan Dağlık Karabağ anlaşması sonrasında Rusya bu bölgeye "barış gücü" ismi altında asker sevk etmeye başlamış, bölgede sağlanan ateşkesin bu unsurlar tarafından denetleneceği belirtilmişti.

"Dağlık Karabağ'da Türk askeri olmayacak"

Türkiye, Rusya ile birlikte oluşturulan ateşkesi denetleme mekanizması bünyesinde, Dağlık Karabağ bölgesini denetlemek için kurulacak ortak gözlem merkezlerinde asker bulunduracak. 

Ancak Rusya Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da asker bulundurmasının Ermenileri 'rahatsız edeceğini' belirterek, Türk askerlerinin 'geleneksel Azerbaycan topraklarında' konuşlanması gerektiğini savunuyor.

Türkiye'nin ise Azerbaycan toprakları üzerinde kurulacak gözlem merkezlerinden insansız hava araçları ile Karabağ bölgesindeki ateşkesi denetleyeceği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.