Mısır, Akdeniz sahilindeki tatil beldesini sattığı BAE'den ilk ödemeyi aldı

Mısır, Akdeniz sahilindeki tatil beldesini sattığı BAE'den ilk ödemeyi aldı

Mısır, ertesi gün 5 milyar dolarlık bir ödeme daha almayı bekliyor.

Mısır Başbakanı Dr. Mustafa Medbuli Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Ras el Hikme şehrinin geliştirilmesi için Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan yatırım ortaklığı anlaşmasının" ilk taksiti olarak 5 milyar dolar aldığını duyurdu.

Mısır, ertesi gün 5 milyar dolarlık bir ödeme daha almayı bekliyor.

Medbuli yaptığı açıklamada, Merkez Bankası ile BAE tarafı arasında, mevduattan 5 milyar doların Mısır pounduna dönüştürülmesi için koordinasyon sağlandığını söyledi. Mısır iki ay içinde açıklanan kalan miktarı alacak ve bu anlaşmayla ülkeye giren 35 milyar dolarlık doğrudan yatırım tamamlanmış olacak. Bu, devletin projenin net karından alacağı yüzde 35'lik paya ek olarak gerçekleşecek.

Ras el Hikme kalkınma projesi için özel olarak Başbakan başkanlığında bir bakanlar komitesi oluşturulacak. Komitenin görevi prosedürleri kolaylaştırmak, engelleri aşmak, sorunları çözmek ve bu projedeki taahhütlerimizi yerine getirmek için koordinasyon sağlamak olacak.

Komite, Başbakan Birinci Yardımcısı, Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu Başkanı ve ilgili bakanlık ve kurumlardan gerekli kararları hazırlamakla sorumlu yetkililer tarafından yönetilen teknik bir sekreteryaya sahip olacaktır.

Başbakan Medbuli, devletin bu önemli ve büyük kalkınma projesinin başarısının Mısır halkı için birçok getiri sağlayacak diğer yatırım ortaklıklarının kurulması için bir model olmasını hedeflediğini vurguladı.

Ras el Hikme yatırım ortaklığı

Medbuli, Ras el Hikme projesinin bir yatırım ortaklığı olduğunu ve hükümet ile özel sektör arasında ortaklık sistemleri aracılığıyla uygulanan birçok projeye benzediğini ileri sürdü.

Sözleşmedeki hiçbir maddenin Mısır egemenliğini etkilemediğini ve tüm maddelerin Mısır yasalarına uygun olduğunu bir kez daha ifade etti. Sözleşme maddelerinin Mısır yasalarıyla çelişecek şekilde yorumlanamayacağı da belirtildi.

Projenin ekonomik reform için bir başlangıç olduğunu vurgulayan hükümet, yatırım harcamalarını rasyonelleştirmek, yönetimi geliştirmek ve çeşitli ekonomik sektörlerde özel sektöre geniş fırsatlar sunmak için ilan ettiği önlemleri sürdüreceğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Başbakan, kamu sektörü bakanının bugün yaptığı açıklamada, kısa süre önce açıklanan "otel" anlaşmalarından bakanlığa 520 milyon dolar girdiğini ve dolar aidatlarının geri kalanının da yakında alınacağını teyit ettiğini belirtti.

Diğer taksit de yakında geliyor

Başbakanın açıklaması, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin BAE ile yapılan Ras el Hikme projesi anlaşmasında açıklanan miktarın bir kısmının Merkez Bankası'na ulaştığını, diğer kısmının da önümüzdeki Cuma günü ulaşacağını söylemesinden bir gün sonra geldi.

Cumhurbaşkanı Sisi, hükümetin proje detaylarını sunarken ve duyururken dürüst ve şeffaf olduğunu vurguladı. Projenin kapsamını, alanını ve Akdeniz'deki en büyük turizm projesi olması için önümüzdeki aylarda ve yıllarda yapılacak işlemleri anlattı.

Proje, bazıları Mısır'da ilk kez uygulanacak olan yıl boyu süren çeşitli etkinliklerle küresel bir şehir haline gelmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Sisi BAE'ye ve Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed'e şükranlarını ifade ederek hızlı karar alma sürecine ve açık destek ve yardımlarına dikkat çekti.

Sisi ayrıca Mısır'ın son dört yılda Covid-19 salgını, Rusya'daki çatışma ve Gazze'deki son savaş da dâhil olmak üzere küresel krizlerden etkilenen zorlu ekonomik durumuna da değindi.

Toprak satışı

BAE'nin ADQ şirketiyle ortaklaşa gerçekleştirilen proje Mısır tarihindeki en büyük doğrudan yabancı yatırım anlaşması olarak kabul ediliyor.

Mısır'daki resmi gazetede Salı günü ayrıca Cumhurbaşkanı Sisi'nin Matruh Valiliği'ndeki Silahlı Kuvvetlere ait arazilerden 170.8 milyon metrekarelik bir parselin yeni Ras el Hikme şehir projesinde kullanılmak üzere Yeni Kentsel Topluluklar Kurumu'na tahsis edilmesi kararı yayınlandı.

Mısır, BAE'li ortağından iki ay içinde 24 milyar doları yeni fonlar ve Mısır'daki 11 milyar dolarlık BAE mevduatının dönüştürülmesi olmak üzere 35 milyar dolar alacak. Mısır, çeşitli uygulama aşamalarında toplam 150 milyar dolar yatırım yapılacağı tahmin edilen yeni projenin kârından yüzde 35 pay alacak.

Ülkenin kuzey kıyısında yer alan Ras el-Hikme, Merse Matruh bölgesinin bir parçası. Sahilleri kuzey sahil yolu üzerindeki 170 kilometrelik El Dabaa bölgesinden 220 kilometrelik Matruh şehrine kadar uzanmaktadır.

Kaynak: Mepa News, Al Arabiya

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum