"Mısır Gazze sınırına Filistinliler için tampon bölge inşa ediyor"

"Mısır Gazze sınırına Filistinliler için tampon bölge inşa ediyor"

Uydu görüntülerinde Mısır'ın Gazze sınırı boyunca Filistinli mültecileri yerleştirmek için hazırlık yapıldığı iddia edilen kapsamlı inşaat çalışmalarının devam ettiği görülüyor.

İsmi açıklanmayan Mısırlı kaynaklara göre bu çalışmalar, İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine yapmayı planladığı kara harekatına devam etmesi halinde Mısır'ın Kuzey Sina vilayetinde duvarlarla çevrili izole bir tampon bölge oluşturmak için yapılıyor.

Bir insan hakları grubu tarafından yayınlanan rapora göre bölgede yedi metre yüksekliğinde duvarlar inşa ediliyor.

Mısır bu tür hazırlıklar yaptığını açıkça reddetti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da İsrail'in "Filistinli sivilleri Mısır'a tahliye etmek gibi bir niyeti olmadığını" söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasının akabinde İsrail’in Gazze’de sivil-asker ayrımı gözetmeksizin saldırılar başlatmasından bu yana Mısır sürekli olarak sınırını mültecilere açmayacağını söyledi.

Mısır'ın bu tutumu kısmen Filistinlilerin geniş çaplı yerinden edilmesinin suç ortağı olarak görünmek istememesi, kısmen de ekonomik ve güvenlik kaygılarından kaynaklanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası baskılara rağmen yaklaşık 1.4 milyon kişinin sığındığı Refah'a büyük bir saldırı düzenlemeye kararlı görünüyor.

İsrail, Hamas kuvvetlerinin şehirde olduğunu ve "yok edilmeleri" gerektiğini ileri sürüyor. Ayrıca 130'undan hala haber alınamayan İsrailli rehinelerin de burada tutulduğuna inanıyor.

Refah'a yapılması planlanan saldırı öncesinde İsrail sivilleri şehrin kuzeyindeki açık araziye gitmeye yönlendiriyor.

Netanyahu "Refah'ın kuzeyinde temizlediğimiz bölgeler" gibi muğlak ifadeler kullanırken, sivillerin tahliyesi için hiçbir planlamanın yapılmadığı anlaşılıyor.

İsrail daha önce Filistinlilere, saldırılarının başlangıcında şeridin kuzeyinde çatışmalar devam ederken Refah'a gitmeleri yönünde emir vermişti.

Netanyahu Perşembe günü yaptığı açıklamada "Tam zafere kadar savaşacağız ve bu, sivil halkın savaş bölgelerini terk etmesine izin verdikten sonra Refah'ta da güçlü bir operasyonu da içeriyor" dedi.

Elde edilen son uydu görüntüleri, Mısır'ın yaklaşan saldırı nedeniyle ihtiyati tedbirler almaya karar verdiğini gösteriyor olabilir.

Görüntülerden 14 Şubat tarihli olanında Gazze'ye açılan Refah sınır kapısına yakın geniş arazilerin temizlendiği görülüyor.

Manzara, aynı bölgenin birkaç gün önceki görüntüsüyle karşılaştırıldığında görülebileceği gibi, çalışmanın son birkaç gün içinde tamamlandığı anlaşılıyor.

12.jpg
Uydu görüntüleri

Perşembe günü Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya-Al Hadath TV'ye konuşan Mısır'ın Kuzey Sina vilayeti Valisi Muhammed Şuşa, bölgedeki faaliyetin amacının Mısır'ın geçmişte IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyon sırasında yıkılan "evlerin envanterini çıkarmak" olduğunu söyledi.

Shousha, Mısır'ın tutumunun "Gazze sakinlerinin Mısır'a zorla göç ettirilmesine izin vermemek" olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak 15 Şubat tarihli uydu görüntüleri ve bölgeden iletilen videolarda, temizlenen sınır bölgesinin yanındaki yol boyunca dizilmiş inşaat araçları da görülüyor ve bunlardan bazılarının büyük bir duvar inşa ettiği anlaşılıyor.

sina4.jpg

Uydu görüntülerine ek olarak, Sina İnsan Hakları Vakfı üyeleri tarafından çekilen ve yayınlanan fotoğraf ve videolarda da inşaat çalışmalarının yapıldığı görülüyor.

Grup bu hafta başında yayınladığı bir raporda görüntülerin bölgede yedi metre yüksekliğinde duvarları olan bir yapı inşa edildiğini gösterdiğini belirtti.

Haberde ayrıca konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın, inşaatın "Gazze Şeridi sakinlerinin kitlesel bir göçü durumunda Gazze'den mültecileri kabul etmek" amacıyla yapıldığını söylediği aktarıldı.

Wall Street Journal'ın Mısırlı yetkililer ve güvenlik analistleriyle teyit ettiği habere göre inşa edilen alan 20.7 kilometre kare büyüklüğünde ve 100.000'den fazla kişiyi barındırabilir.

Perşembe günü yabancı gazetecilere konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu konuda net konuştu:

"İsrail Devleti'nin Filistinli sivilleri Mısır'a tahliye etmek gibi bir niyeti yoktur. Bölgede istikrarın temel taşlarından biri ve önemli bir ortak olan Mısır ile aramızdaki barış anlaşmasına saygı duyuyor ve değer veriyoruz.”

İsrail, Filistinlileri topraklarından sürüyormuş gibi görünmeyi göze alamayacağını biliyor, ancak bu, insanların istedikleri takdirde gitmelerini engelleyeceği anlamına gelmiyor.

Mısır'ın 100.000 civarında mülteciyi kabul etmeye istekli olması halinde İsrail buna engel olmayacaktır.

BM yetkilileri, kitlesel bir tahliyenin yaklaşıyor olabileceğinden korkarak derin bir endişe duyuyor. Adının açıklanmaması kaydıyla BBC'ye konuşan bir yetkili, "Görünüşe göre gidişat o yönde" dedi.

Münih Güvenlik Konferansı'nda Reuters haber ajansına konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, mültecilerin Refah'tan Mısır'a akın etmesinin "Filistinliler için bir felaket... Mısır için bir felaket ve barışın geleceği için bir felaket" olacağı uyarısında bulundu.

Mısır'a sürülme Filistinlilerin en derin korkularına dokunmaktadır.

Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i İsrail'in 1948 Savaşı sırasında köylerinden kaçan ya da sürülen mültecilerin torunları.

Atalarının evinin son parçası olan Gazze'yi terk etmek, Filistinlilerin "Nakbe" ya da “Büyük Felaket" olarak adlandırdıkları şeyin tekrarı olarak görülecektir.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıları sonucunda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 28.775 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, BBC (Alys Davies-Paul Adams)

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.