Mısır Gazze'deki savaşı sona erdirecek planını açıkladı

Mısır Gazze'deki savaşı sona erdirecek planını açıkladı

Mısır, Gazze'deki savaşı ateşkesle sona erdirmek için oldukça iddialı bir planı gündeme getirdi.

Pazartesi günü İsrail, Hamas, ABD ve Avrupa devletlerine sunulan teklife göre İsrail Gazze Şeridi'nden tamamen çekilecek, Hamas'ın elindeki tüm esirler ve çok sayıda Filistinli mahkum serbest bırakılacak ve bölgede birleşik bir teknokratik Filistin hükümeti kurulacak.

Al Jazeera'den Bernard Smith'in Tel Aviv'den bildirdiğine göre, Körfez ülkesi Katar'la birlikte geliştirilen plan birkaç tur esir ve mahkum takasını da içeriyor.

Plana göre ilk aşamada Hamas tüm sivil esirleri serbest bırakacak, buna karşılık Filistinli mahkumlar 7-10 günlük bir ateşkesle serbest bırakılacak.

İkinci aşamada Hamas daha fazla Filistinli tutsak karşılığında tüm kadın İsrail askerlerini serbest bırakacak ve bu da bir hafta sürecek bir ateşkes sırasında yapılacak.

Smith son aşamada ise savaşan tarafların "çok daha fazla -Filistinli- mahkum ve İsrail'in Gazze sınırlarına geri çekilmesi karşılığında Hamas'ın elindeki tüm askeri personelin serbest bırakılmasını görüşmek üzere bir ay sürecek müzakerelere" girişeceğini söyledi.

Filistin kaynaklı rakamlara göre 8.000'e yakın Filistinli güvenlikle ilgili suçlamalar ya da mahkumiyetler nedeniyle İsrail tarafından cezaevinde tutuluyor.

The Times of Israel'in haberine göre ateşkes süresince Mısır, Filistinli taraflar Hamas ve Filistin Yönetimi'ni yeniden bir araya getirecek görüşmelere de öncülük edecek ve gelecekteki seçimler öncesinde Batı Şeria ve Gazze'yi yönetmek üzere ortaklaşa bir hükümet atayacak.

"Hamas ve İslami Cihad yönetimi bırakmayı reddetti"

Plan ön hazırlık niteliğinde ve şimdiden her iki tarafın da desteğini almakta zorlanacağı yönünde görüşler var.

Uzmanlar, kalan esirlerin eve getirilmesi için yoğun baskı altında olan kabinenin bölünmüş olduğunu ve anlaşmanın bazı şartlarını kabul etmekte zorlanabileceğini belirtti.

Associated Press'e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Batılı bir diplomat Netanyahu ve şahin kanattaki hükümetinin teklifin tamamını kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Bu arada Reuters, Mısırlı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Hamas ve müttefiki İslami Cihad'ın Gazze Şeridi'nde iktidarı bırakmaları yönündeki öneriyi reddettiklerini bildirdi.

İsrail, Gazze'de 8.200'ü çocuk olmak üzere 20.400'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan yıkıcı hava ve kara saldırılarının 12. haftasına giriyor.

Birleşmiş Milletler, hava saldırılarının kuşatma altındaki bölgenin büyük bölümünü harabeye çevirdiğini, tüm blokları ve mahalleleri yerle bir ettiğini ve 1.9 milyon Filistinliyi yerinden ettiğini, bu kişilerin şu anda çok az yiyecek, su ve ilaçla "felaket" koşullarında yaşadığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.