Mısır IMF ile anlaştı: Kur sistemi değişti, para birimi devalüe edildi, faizler arttı

Mısır IMF ile anlaştı: Kur sistemi değişti, para birimi devalüe edildi, faizler arttı

Mısır yönetimi IMF ile ek bir anlaşma imzalayarak kredi miktarını artırdı ve yeni ekonomik tedbirler açıkladı.

Mısır'da Abdulfettah es Sisi yönetimi IMF ile yeni bir anlaşmaya vardı.

Bu kapsamda yeni ekonomik tedbirler açıklanırken, kurtarma kredisinin miktarı 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldı.

Açıklama, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli'nin başkent Kahire'de IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yapıldı.

Hollar, yeni pakette anlaşıldığını ifade ederken, kredi miktarının artmasına gerekçe olarak Gazze'de yaşanan savaşı ve Süveyş Kanalı'ndan geçişlerin azalmasını gösterdi.

Medbuli ayrıca yeni anlaşmanın bir parçası olarak Mısır'ın çevresel sürdürülebilirliği teşvik eden ayrı bir fondan da yaklaşık 1.2 milyar dolar daha kredi alacağını belirtti.

Yeni ekonomik tedbirler

IMF ile yapılan anlaşma kapsamında yeni tedbirler de hayata geçirildi.

Mısır Merkez Bankası faiz oranlarını 600 baz puan artırarak yüzde 27.25'e çıkardı.

Ülkedeki kur rejimi de değiştirildi. Resmi kur ve karaborsadaki kurun arasındaki farkın dengelenmesi amacıyla ülkede serbest kur rejimine geçildi.

Ayrıca Mısır lirası da devalüe edilerek değeri düşürüldü. Tedbirlerle beraber Mısır lirası yaklaşık yüzde 40 oranında değer kaybetti.

Devalüasyon, kur rejimi kararı ve faizlerin yükseltilmesi, ülkede artan enflasyonla mücadele etmeyi ve yabancı yatırım çekmeyi amaçlıyor.

Ancak ülke ekonomisinin büyük ölçüde ordu bağlantılı şirketlerin elinde olması ve yolsuzluk düzeyleri, ekonominin düzelmesine dair umutları azaltıyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.