Mısır İsrail'in Gazze planı nedeniyle sınırdaki askeri varlığını artırıyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik yeni planı Mısır'da endişeye neden oluyor.
İsrail'in Gazze Şeridi'ni ele geçirme ve burada kalıcı bir askeri varlık tesis etme yönündeki yeni planı Mısır'da öfkeye neden olurken, bu hamlenin Gazze sınırının Mısır tarafındaki askeri yığınağın artmasına neden olabileceği ifade ediliyor.
Bu hafta başında İsrail kabine toplantısında açıklanan plana göre, Gazze'nin kuzeyi ve orta kesiminde yaşayan Filistinliler bölgeden sürülerek güneyde Mısır sınırı yakınındaki bölgeye itilecek.
İsrail'in Gazzelileri güneye sürme planının bir ayağı olarak güneyde bir "insani bölge" oluşturulacağı ve insani yardımların bu bölgede dağıtacağı da ileri sürülüyor.
İsrail hükümetine göre insani yardım programı iki özel Amerikan şirketi tarafından yürütülecek ve Gazze'ye giren yardımların Hamas'ın eline geçmesi engellenmeye çalışılacak.
İsrail ordusu Gazze-Mısır sınırından çekilmeyecek
Bununla birlikte İsrail'in yeni planı, Katar ile birlikte çatışmaların durdurulması ve Gazze'deki insani felaketi sona erdirecek uzun vadeli bir ateşkes için müzakereler yürüten Mısır'da endişeye neden oluyor.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, İsrail'in Gazze'yi ele geçirmeye yönelik yeni planını reddederek uluslararası toplumu bu plana karşı kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdı.
Mısır Dışişleri Bakanı 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada “Uluslararası toplum bu saldırganlığa ve İsrail'in açlığı Filistin halkına karşı bir silah olarak kullanma yönündeki sistematik politikasına son vermek için harekete geçmelidir” dedi.
Mart ayının başından bu yana Gazze'ye insani yardım girişini engelleyen İsrail, savaşın yıkıma uğrattığı bölgeyi kıtlığın eşiğine getirdi.
İsrail'in bu hamlesi on binlerce ton insani yardım malzemesinin Sina'daki lojistik bölgede birikmesine ve yardımların bir kısmının bozulmasına neden olurken, Filistinliler sınırın diğer tarafında açlık ve susuzluktan ölüyor.
İsrail ile sınır gerginliği artıyor
Mısır'ın Gazze halkının İsrail ve Gazze ile sınırı olan kuzeydoğu bölgesi Sina'ya göç etme ihtimalinden duyduğu endişe, Mısır'ın bölgeye askeri yığınak yapmasının nedenini açıklıyor.
İsrailli politikacılar Sina'da artan askeri yığınaktan şikayetçi oldular ve bunları, bir Arap ülkesi ile İsrail arasındaki ilk barış anlaşması olan ve Mısır'ın kuzey Sina'daki asker varlığına sınırlama getiren 1979 Mısır-İsrail barış anlaşmasının “ihlali” olarak nitelendirdiler.
Mısırlılar ise İsrail'i, Filistin Yönetimi'ne Sina sınırının Gazze tarafını işgal ederek devriye gezme yetkisi veren 2005 tarihli anlaşma da dahil olmak üzere, ülkeleriyle imzaladığı anlaşmaları ihlal etmekle suçluyor.
Geçtiğimiz günlerde Mısırlı bir grup, İsrail'in Mısır sınırı boyunca artan askeri konuşlanmalarını gösteren bir video yayınladı; bu durum, İsrail'in Mısır ile ortak sınırdaki askeri varlığını da sınırlayan Arap ülkesiyle yapılan barış anlaşmasının yeni bir ihlali anlamına geliyor.
İsrail'in Gazze'yi ele geçirme ve nüfusunu Mısır sınırına sıkıştırmaya yönelik yeni planının bu sınırdaki gerilimi arttıracağı ve bunun da Mısır'ın Sina'daki güvenlik varlığını arttırmasıyla kendini göstereceği yönünde beklentiler var.
İsrailli yetkililer Mısır'ı Sina'daki askeri faaliyetleri nedeniyle uyardı
Mısır geçtiğimiz aylarda, genel olarak Gazze'deki Filistinlilerin yerlerinden edilmesine, özel olarak da kendi zararına olacak şekilde, izin vermeyeceğini defalarca açıkladı.
Ocak ayı sonunda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Gazze halkının yerinden edilmesini ülkesinin katılamayacağı bir “adaletsizlik” olarak nitelendirmişti.
Mısır Parlamentosu Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi General İbrahim el Masri yaptığı bir açıklamada, “Mısır Filistinlilerin Sina'ya göç ettirilmesine kesinlikle karşı” dedi.
“Bu nedenle Sina'nın güvenliğini herhangi bir şekilde bozabileceklerini düşünenleri caydırmak için gerekli önlemleri alıyor” diye ekledi.
Kaynak: Mepa News, The New Arab