Mısır Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücretlerine zam yaptı

Mısır Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücretlerine zam yaptı

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz rotasını kullanan bazı gemileri hedef alması Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerin sayısının azalmasına neden oldu.

Mısır bu hafta Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücretlerinde artışa gitti. Zira döviz ihtiyacı, Husilerin Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırıları nedeniyle deniz trafiğinde düşüşe neden oldu.

Kuzey Afrika ülkesi Mısır'ın Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota olan bu hayati su yolundan elde ettiği gelir, bazı gemilerin kendilerini olası füze ve insansız hava aracı saldırılarından korumak için kanaldan kaçınması nedeniyle düşüşe geçti. Ancak Kahire, uzun zamandır planlanan zammı ertelemek yerine, hala geçiş yapanlardan elde edilecek ek gelirin nakit sıkıntısı çeken ekonomiye yardımcı olacağına inanıyor.

Kanal İdaresi Başkanı Usame Rabii'ye göre, İran destekli Husilerin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına karşılık olarak saldırılarını artırması ve daha geniş çaplı bir askeri çatışma endişelerini körüklemesi nedeniyle Süveyş Kanalı'ndaki trafik hacmi 1 Ocak ile 11 Ocak tarihleri arasında bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 azaldı.

Rabii geçen hafta MBC Masr TV kanalında katıldığı bir programda, güvenlik endişeleri nedeniyle ticari gemilerin savaş bölgesine girmektense daha uzun rotaları tercih ettiğini söyledi.

Rabii, "geçiş ücretleri düşse dahi bunun bir etkisi olmayacaktır, çünkü bunlar güvenlik korkularıdır" dedi.

Pazartesi günü ücretleri arttıran Mısır, aynı zamanda en değerli varlıklarından biri olan su yolundan daha fazla gelir elde etmek için su yolunu genişletmeye çalışıyordu. Orta Doğu'nun en kalabalık ülkesi, Uluslararası Para Fonu ile mevcut 3 milyar dolarlık kurtarma paketini en az iki katına çıkarma olasılığı üzerine görüşmeler yapıyor.

Husilerin Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik saldırıları baskıları arttırırken, Yemen merkezli grubun liderleri ABD ve müttefiklerinin caydırıcı hava saldırılarına başlamasına rağmen saldırılarını arttırma sözü verdi.

Husiler Gazze'deki savaşa tepki olarak sadece İsrail'le bağlantılı gemileri hedef aldıklarını söylüyorlardı ama şimdilerde ABD, İngiltere ve diğerlerinin de hedefte olduğunu söylüyorlar.

A.P. Moller - Maersk A/S ve Hapag-Lloyd AG gemilerin yönünü değiştiren firmalar arasında yer alırken, bazıları çok daha uzun ve maliyetli bir yolculuk olan Afrika rotasına yönlendirildiler.

Ekim ayındaki genelgeye göre Süveyş Kanalı İdaresi, ham petrol ve petrol ürünleri taşıyanlar da dahil olmak üzere bazı tankerler için geçiş ücretlerini yüzde 15'e varan oranlarda arttırdı. Rabii, denizcilik şirketlerinin güvenlik kaygılarının kanal tarafından sunulan indirim ya da diğer teşviklerle giderilemeyeceğini ifade etti.

Rabii, "Krizin küresel denizcilik üzerindeki etkisi büyük ve tedarik zincirlerini yavaşlatıyor. Bu bize COVID'i hatırlatıyor. Gemiler hareket etmiyor ve hareket etseler bile gecikmeli olarak gidecekleri yere varıyorlar."

Rabii, kanaldan elde edilen yıllık gelirin 2023 yılında 10.25 milyar dolara ulaştığını ve durumun devam etmesi halinde bu rakamın "cari dönemde büyük ölçüde etkileneceğini" söyledi.

Bununla birlikte pek çok gemi kanaldan geçmeye devam ediyor.

Sınırları dışında neredeyse hiçbir zaman askeri harekat düzenlemeyen Mısır, istikrar açısından daha da vahim sonuçlar doğurabilecek bölgesel bir tırmanıştan korktuğunu açıkça ortaya koydu. Bu da Kahire'nin en fazla yapacağı şeyin Gazze'de kalıcı bir ateşkes için bastırmaya devam ederken Filistinlilerin ortak sınırdan topluca göç etmesine olanak tanıyacak her türlü çabaya direnmek olacağı anlamına geliyor.

Brüksel merkezli Crisis Group'un Kuzey Afrika Proje Direktörü Riccardo Fabiani, "Mısır Süveyş Kanalı'ndaki trafiğin birkaç hafta azalmasıyla başa çıkabilir. "Ancak Filistinlilerin kalıcı olarak Sina Yarımadası'na göç etmesiyle, Gazze savaşının yıkıcı ekonomik etkileriyle ve bölgesel savaş riskleriyle yaşayamaz.",

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.