Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri Aralık'ta yapılacak, Sisi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri Aralık'ta yapılacak, Sisi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor

Mısır'da 2024 yılında yapılması planlanan seçimlerin daha erken bir tarihte yapılması bekleniyor.

Mısır'da 2024 yılında yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimleri 10-12 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek ve Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin üçüncü kez yeniden seçilmesi bekleniyor.

Middle East Eye'ın aktardığına göre, Mısır Seçim Kurulu tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada aday listesinin 9 Kasım'a kadar son halini alacağı ve seçim kampanyasının 9-29 Kasım tarihleri arasında yapılacağı ifade edildi.

Ülke dışında yaşayan Mısırlılar ise 1-3 Aralık tarihleri arasında oy kullanacak.

2019'da yapılan anayasa değişikliği 68 yaşındaki Sisi'nin iki dönem daha aday olmasının önünü açmış ve cumhurbaşkanlığı süresini dört yıldan altı yıla çıkarmıştı.

Kazanan ismin 18 Aralık'ta açıklanmasının beklendiğini belirten Seçim Kurulu, ikinci tura kalınması halinde kesin sonuçların 16 Ocak'ta açıklanacağını kaydetti.

Mısır darbesi ve Abdulfettah el Sisi

Sisi ilk olarak 2014 yılında Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği bir darbeye liderlik edip sonra iktidara gelmişti.

Sisi, 2018 seçimlerinde karşısındaki adayları tutuklayıp veya baskıladıktan sonra oyların yüzde 97'sini "kazanarak" kurallarını kendi koyduğu yarışta bir zafere imza atmıştı.

Sisi'nin en dikkat çeken rakibi: Tantavi

Şu ana kadar yaklaşan seçimlerde aday olma niyetini dile getiren dört aday arasında en dikkat çekeni eski milletvekili Ahmed Tantavi.

Bu ayın başlarında The Citizen Lab tarafından hazırlanan bir rapor, Tantavi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından Avrupa menşeli casus yazılımlar tarafından birkaç kez hedef alındığını ortaya koymuştu.

tantavi.jpeg

Ahmed Tantavi

Tantavi'nin kampanyasındaki siyasi danışmanlardan Ahmed Abdin Middle East Eye'a yaptığı açıklamada eski milletvekilinin akıllı telefonunun casus yazılımlarla hedef alınmasına rağmen adaylığını sürdüreceğini söyledi.

Tantavi ayrıca güvenlik güçlerinin seçimle ilgili etkinlikler düzenlemesini engellediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Mısır'ın para biriminin dolar karşısında yarı yarıya değer kaybettiği, rekor düzeyde enflasyonun yaşandığı ve döviz sıkıntısının baş gösterdiği ciddi bir ekonomik krizin ortasında gerçekleşecek.

Bu ayın başında açıklanan resmi rakamlara göre Mısır'da yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 39.7 ile yeni bir rekora ulaştı.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.