Mısır'da Sisi ve ordunun yetkilerini artıran yasa yürürlüğe giriyor

Mısır'da Sisi ve ordunun yetkilerini artıran yasa yürürlüğe giriyor

"Ulusal terör yasası" altında yapılan yeni değişikler, Mısır cumhurbaşkanının güvenliği ve kamu düzenini sağlaması için gereken önlemleri almasına izin veriyor.

Mısır’da "ulusal terör yasasında" yapılan değişikliklerin parlamento tarafından onaylanmasının ardından, darbeyle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ve ordusunun güvenlik alanındaki yetkileri önemli ölçüde artırılacak.

Sisi’nin dört yıllık olağanüstü halin kaldırıldığı açıklamasını yapmasından kısa bir süre sonra gelen değişiklikler, cumhurbaşkanına sokağa çıkma yasağını da uygulayabileceği, artırılmış güvenlik ve asayiş yetkileri sağlayacak.

Yasa değişikliklerin onaylanması için formalite olarak Sisi’nin onayına sunulması bekleniyor.

"Kamu düzenini bozanlar askeri mahkemede yargılanabilecek"

New York Times’ın haberine göre, değişiklikler dahilinde ordu ve emniyet güçleri, kamu altyapısını ve kamuya ait birçok tesisin kontrolünü daimi olarak elinde bulunduracak.

Yeni verilen kararla kamu altyapısını ve düzenini bozanlar askeri mahkemelerde yargılanacak.

Pazartesi günü Parlamentonun onayladığı başka bir yasa değişikliği ise hükümetin yazılı izni olmadan hem mevcut hem de eski askeri personellerin dahil olduğu ordunun geçmişi ve bugünü hakkında araştırma yapılmasına olanak tanıyacak.

Sisi, iki Kıpti kilisesinin bombalanması sonrası 2017 yılının Nisan ayında olağanüstü hal ilan etmişti.

Olağanüstü hali üç ay sürmesi ile kısıtlayan ve bir kez yenilenebilir olmasını kararlaştıran Mısır anayasasının 154. Maddesine rağmen ülkede olağanüstü hal üç ayda bir sürekli olarak yenilenmekteydi. Daha sonra bu maddenin 25 Ekim’de kaldırılmasına hükmedildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.