Mısır'da yasa değişikliği: Sisi'ye 2034 yılına kadar iktidar yolu açılıyor

Mısır'da yasa değişikliği: Sisi'ye 2034 yılına kadar iktidar yolu açılıyor

Mısır'da 2013 yılında yaptığı darbe ile yönetimi ele geçiren Sisi'nin yönetimde kalma süresini 2034'e kadar uzatacak olan yasa değişikliği Çarşamba günü mecliste oylanacak.

Mısır'da Şubat 2011'de halk ayaklanmasıyla Hüsnü Mübarek'in devrilmesi sonrası Ağustos 2012'de genelkurmay başkanlığına getirilen ve Temmuz 2013'te halkın protesto için sokaklara döküldüğü Muhammed Mursi'yi deviren Abdülfettah es Sisi'nin 2014 ve 2018'de üst üste iki kez seçildiği cumhurbaşkanlığını bırakmaya niyeti yok.

Mısır meclisi Cumhurbaşkanı Sisi'nin 2022'de dolacak görev süresinin 2034'e dek uzamasına imkan verecek anayasa değişikliğini çarşamba günü oylayacak. 

Üst üste iki dönemi doldurduktan sonra üst üste iki dönem daha cumhurbaşkanlığına izin veren anayasa değişikliği, cumhurbaşkanlığı süresinin de 4'ten 6 yıla çıkmasını öngörüyor.

 

Bu da 64 yaşındaki Sisi'nin 2034 yılına dek iktidarda kalması anlamına geliyor.

Mursi'yi devirdiğinde geçiş döneminin lideri olmaktan söz ederken birkaç ay içinde ordudaki görevlerini bırakıp cumhurbaşkanı adayına dönüşen Sisi, 2018'deki ikinci seçilişinde kendisine gerçekten ter döktürebilecek rakiplerini ya hapse attırdı ya da gözdağı vererek çekilmelerini sağladı. Hapishaneler ise çok sayıda işkence iddiaları eşliğinde dolmuş vaziyette.

Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için meclisten üçte iki çoğunlukla geçmesi ve ardından halk oylamasında onaylanması lazım.

Mecliste gerçekten Sisi'ye muhalif denebilecek tek grup 25-30 Bloğu ki, 600 milletvekili içinde sadece 16 vekili var.

Anayasa değişikliğine meclisteki ilk görüşülmesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı rolü ve Senato'nun yeniden tesisi gibi ekler yapılmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.