'MİT ajanı Almanya'da yargılanıyor'

'MİT ajanı Almanya'da yargılanıyor'

Almanya’da Milli İstihbarat Teşkilatı adına istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu iddia eilen Türk vatandaşının yargılanmasına başlandı.

Almanya’da Milli İstihbarat Teşkilatı adına istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu ve Kürt siyasetçilere karşı suikast planları yaptığı iddiasıyla tutuklanan Türk vatandaşı Mehmet Fatih S.’nin mahkemesi bugün başladı.

Duruşmanın ilk gününde ifade veren Mehmet Fatih S., Ankara'da iki MİT elemanıyla bir araya geldiğini açıkladı ve MİT'çilerin kendisine Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'i dövdürtmesi direktifi verdiklerini öne sürdü.

Sanığın ifadesini doğrulayan Cem Özdemir, kendisine yönelik saldırı planını önce basından öğrendiğini, daha sonraysa Alman istihbarat birimlerinin kendisiyle bağlantıya geçtiğini söyledi. Benzer tehditler nedeniyle polis tarafından korunduğunu hatırlatan Özdemir, Alman hükümetinin Türk istihbaratının Almanya'daki faaliyetlerine karşı daha sert önlemler almasını talep etti.

Mehmet Fatih S., 2016’nın Aralık ayında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Federal Savcılık, 32 yaşındaki sanığı Eylül 2015-Aralık 2016 döneminde PKK’ya yakınlığıyla bilinen bir derneğin başkanı ve ailesi hakkında bilgi toplamakla suçluyor. Savcılığın iddianamesinde Mehmet Fatih S.’nin, topladığı bilgilerin karşılığında 30 bin Euro aldığı öne sürülüyor.

Savcılığın elde ettiği bilgilere göre Mehmet Fatih S. 2013 yılından itibaren MİT’e çalışmış. 2015’in Eylül ayından itibaren de teşkilat tarafından Almanya’daki Kürt dernekleri hakkında istihbarat çalışması yapmakla görevlendirilmiş.

Söz konusu kişinin Kürt kökenli gazeteci olduğunu söyleyerek, Almanya’da PKK’ya yakın çalışmalar yürüten üç örgütün başkanlarıyla röportaj yapma gerekçesiyle bağlantıya geçtiği ve bu kişilere yönelik suikast planı yaptığı da iddia ediliyor. Suikast hedefi olduğu öne sürülen Kürt dernek temsilcileri, davada müdahil olacak. Alman basınında davayla ilgili çıkan haberlerde, savcılığın beş yıla kadar hapis cezası isteyeceği davada Mehmet Fatih S.’nin yapacağı açıklamalar ve ifadesiyle, Almanya ve Türkiye’deki bağlantılarının ve MİT tarafından nasıl yönlendirildiğinin açığa çıkması hedefleniyor.

MİT'in Almanya faaliyetleri

Almanya’da MİT’in faaliyetleri ve geniş bir ağı olduğu yönündeki iddialar daha önce de gündeme gelmişti. Son olarak Haziran ayında Hamburg’da düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde Alman basınında MİT’in bazı Alman milletvekillerini takibe aldığı ileri sürüldü. Buna göre Alman güvenlik birimler ve özellikle Federal Emniyet Teşkilatı, milletvekilleriyle görüşme yaparak, yabancı istihbarat örgütlerinin muhtemel eylemleri konusunda uyarılarda bulundu ve söz konusu milletvekillerine, Türkiye’ye gitmemelerini tavsiye etti.

Geçen ilkbahardaysa, MİT’in Alman istihbaratına, Türk hükümetinin FETÖ olarak adlandırdığı örgütün Almanya yapılanmasıyla ilişkisi olduğu öne sürülen kişilerin listesini sunduğu, söz konusu listede MİT tarafından fişlenen kişilerin ikamet bilgilerinin, telefon numaralarının ve gizlice çekilmiş fotoğraflarının olduğu ortaya çıkmıştı.

Alman istihbaratının verilerine göre Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı 13 imam, Almanya'daki Gülen taraftarlarını MİT’e ihbar etti. Suçlanan imamların bir kısmı, olayın açığa çıkmasından sonra Ankara'ya çağrıldı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.