Mogadişu yönetimi ile Somaliland arasındaki gerilim artıyor

Mogadişu yönetimi ile Somaliland arasındaki gerilim artıyor

Somaliland yönetimi geçmiş dönemde yaptıkları açıklamada Mogadişu yönetimiyle birleşme gibi bir hedeflerinin olmadığını belirtip bağımsızlık yolunda adımlar atmaya devam edeceğini ifade etmişti.

Mogadişu yönetiminin dışişlerinden sorumlu devlet bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Somali'nin Etiyopya'nın ayrılıkçı Somaliland bölgesinde bir deniz üssü inşa etme planını asla kabul etmeyeceğini, ancak karşılıklı olarak müzakere edilmesi halinde Etiyopya'ya ticari liman erişimi vermeyi düşüneceğini söyledi.

Denize kıyısı olmayan Etiyopya, Ocak ayında Somaliland ile bölgeyi bağımsız bir devlet olarak tanıması karşılığında kıyı şeridinin 20 kilometrelik kısmını kiralamak için bir anlaşma imzalayarak Mogadişu ile diplomatik bir tartışmaya yol açtı.

Mogadişu yönetimi, 1991'den bu yana etkin bir özerkliğe sahip olmasına rağmen Somaliland'i kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü için anlaşmayı “yasadışı" olarak nitelendirdi.

"Somali asla bir deniz üssünü kabul etmeyecektir"

Mogadişu yönetiminin dışişlerinden sorumlu devlet bakanı Ali Ömer Reuters'e yaptığı açıklamada, Somali'nin uluslararası deniz hukukuna uygun olarak ticari erişime hazır olduğunu söyledi.

Ömer, ülkenin "egemenliğini, siyasi bağımsızlığını ve birliğini korumak" olan çıkarlarını karşıladığı sürece müzakerelere açık olduklarını da ifade etti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.