Mogadişu yönetiminde siyasi kriz: Somali'de yeni bir devletçik mi doğuyor?

Mogadişu yönetiminde siyasi kriz: Somali'de yeni bir devletçik mi doğuyor?

Mogadişu yönetimi içerisinde yaşanan siyasi krizler hükümet güçleri arasında sorunlara yol açmayı sürdürüyor.

Somali'de yeni bir siyasi kriz patlak verdi.

Somali'yi oluşturan altı federe devletten biri olan Hirşabel'in başkanı Ali Abdullahi Hüseyin Guudlaawe, bölgenin önde gelen isimlerinden olan Hiran Valisi Ali Jeyte'yi görevden aldığını açıkladı.

Ali Jeyte'nin görevden alınması tartışmaları da beraberinde getirdi. Jeyte bölgede güçlü bir isimdi ve Eş Şebab'a karşı savaşta öne çıkıyordu.

Jeyte'nin görevden alınmasında iç tartışmaların ve klanlar arası sorunların rol oynadığı belirtiliyor.

Somali, 6 federe devletin birleşiminden oluşan bir federal devlet. Bunlar Galmudug, Güneybatı Eyaleti, Hirşabel, Jubaland, Puntland ve Somaliland. Her bir federe devletin kendi devlet yapısı ve devlet başkanı bulunuyor. Bunlardan bazıları üzerinde Mogadişu'daki hükümetin kontrolü bulunsa da Somaliland ve Puntland gibi bölgelerde ise merkezi hükümetin hiçbir etkisi söz konusu değil.

somali-federe.jpg

Yeni bir devletçik mi doğuyor?

Öte yandan, görevden alınan Ali Jeyte, kararı tanımadığını açıklayarak, valilik yaptığı Hiran'da devlet ilan edeceklerini belirtti.

Jeyte'yi destekleyen milis gruplar da bölge genelinde sokaklara çıkarak yolları kapattı.

Hiran'da kurulacak federe devletin Mogadişu hükümetini oluşturan bileşenler arasında gerilimi yükselteceği ifade ediliyor.

Hirşabel halihazırda Hiran ve Orta Şabel bölgelerinden oluşuyor. Hiran'ın ayrılmasıyla federe devlet yalnızca Orta Şabel eyaletinden müteşekkil hale gelecek.

hiran.jpg

Kaynak: Mepa News

280.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.