Molla Ahtar Muhammed Mansur kimdir?

Molla Ahtar Muhammed Mansur kimdir?

Taliban'ın ikinci lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur.

Taliban'ın Molla Muhammed Ömer'den sonraki lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur, 21 Mayıs 2016 tarihinde ABD insansız hava araçlarının saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

Hayatının ilk yılları

1968 yılında Afganistan'ın güneyindeki Kandahar ilinin Meyvend ilçesinin Bend-i Timur köyünde doğan Molla Mansur'un ailesi bölgede din eğitimi alanında tanınan bir aileydi.

Molla Mansur, ilk eğitimini babasının gözetiminde kendi yerleşiminde, orta eğitimini de civar medreselerde aldı. Taliban'ın diğer üst düzey isimleri gibi onun da eğitimi Sovyet işgali sonucu yarım kaldı.

Mansur, 1980'li yılların ortalarında Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa iştirak etti. Savaş yıllarında düşük yoğunluklu da olsa eğitimine devam etti.

1985 yılında Kandahar ilinin Pencvay ilçesinde aktif olarak cephe hattında yer aldı. Sovyetler Birliği'nin ülkeden çekilmesiyle başlayan iç savaş döneminde silah bırakarak medrese çalışmalarına devam etti.

Taliban dönemi

1994 yılında Taliban kurulduğunda Molla Mansur hareketin içerisinde önemli bir figür olarak öne çıktı. Taliban ülkenin güneyinde ilerlemeye devam ederken 1994 yılında Kandahar Hava Limanı Genel Yöneticisi, daha sonra Kandahar hava güçleri ve hava savunma şefi, 1996'da Kabil ele geçirildikten sonra Taliban hükümetinde havacılık ve turizm bakanlıkları yaptı. Aynı zamanda hava kuvvetlerinden ve hava savunma güçlerinden sorumluydu.

Görevde bulunduğu yıllarda ülkede havacılık alanında birçok altyapı faaliyeti gerçekleştirdi. Afganistan'da havacılık yönünden kara ve havada birçok düzenleme yaptı. Taliban, Mansur'un hangarlardaki birçok hava aracını tamir ettirdiğini ve ülkenin filosuna birçok uçak kattığını belirtiyor.

ABD'nin Afganistan'a yönelik saldırısını başlattığı 2001 tarihinden sonra Molla Mansur Taliban'ın ABD'ye karşı yürüttüğü savaşta önemli rol oynadı. Mansur Taliban'ın üst düzey şurasında yer alırken aynı zamanda Kandahar ilinin askeri sorumlusu olarak görev yaptı. Aynı zamanda komşu Ururzgan, Zabul ve Hilmend illerinde de birçok saldırıda rol oynadı. Taliban'ın Kandahar'daki 2003 ve 2008 hapishane baskınları da Mansur'un liderliğinde gerçekleşti.

2007 yılında Molla Ubeydullah Ahund'un tutuklanmasının ardından Taliban lider vekili olarak atandı. 2010 yılında Molla Birader Ahund'un tutuklanması, Molla Ubeydullah'ın da Pakistan'ın hapishanesinde ölmesi sonucu Taliban lideri Molla Ömer'in birinci yardımcısı konumuna yükseldi.

Molla Mansur bu yıllarda Afganistan'da çatışmalar doruğa çıkarken Taliban açısından oldukça önemli bir görevi yerine getiriyordu.

Taliban liderliği

Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer'in 23 Nisan 2013'te vefat etmesiyle Taliban'ın idari kadrosu Molla Mansur'a bağlılık yemini ederek hareketin yeni liderini belirledi. Mansur'un liderliği, Molla Ömer'in ölümü yaklaşık 2 yıl gizli tutulduğu için 30 Temmuz 2015 tarihine kadar resmi olarak ilan edilmedi.

Molla Mansur'un liderliğinde Taliban, ülkede gücünü artırdığı ve sahayı domine etmeye başladığı bir döneme hazırlık yapıyordu. Bu yıllarda bazı iç sorunlar yaşayan hareket, Molla Ömer'in ölümünün ardından yaşadığı ufak çaplı krizi atlattı. Molla Mansur bu süreçte dikkat çeken bir pozisyondaydı.

Ancak Mansur'un liderlik süreci uzun sürmedi. 21 Mayıs 2016 tarihinde Molla Mansur'un aracı, Pakistan-Afganistan sınırında, Belucistan bölgesinde ABD insansız hava araçları tarafından hedef alındı.

Mansur, Pakistan sınırları içerisinde düzenlenen bu saldırıda yaşamını yitirdi.

Molla Mansur'un ölümüyle Taliban liderliğine Hibetullah Ahundzade geldi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum