Muhalif Özbek gazeteci Kırgızistan'da tutuklandı

Muhalif Özbek gazeteci Kırgızistan'da tutuklandı

Özbekistanlı muhalif gazeteci Babamurad Abdullayev, Kırgızistan’da tutuklandı.

Özbekistanlı muhalif gazeteci Babamurad Abdullayev, Kırgızistan’da tutuklandı. Kırgızistan Ulusal Güvenlik Servisi, Özbekistan devletinin talebi üzerine gazeteci Abdullayev’in Bişkek’te tutuklandığını doğruladı.

Kırım Haber Ajansı'nın aktardığına göre, 2018 yılında Özbekistan’ın Ulusal Güvenlik Teşkilatı (SNB) tarafından “anayasal rejimi devirmek için komplo kurmak.” suçlamasıyla tutuklanıp yargılanan Abdullayev, Fergana Haber Ajansı ve Savaş ve Barış Haberciliği Enstitüsünde çalıştı. Usman Haknazarov takma adıyla, muhalefet tarafından yönetilen bir internet sitesinde Özbek hükumetini eleştiren yazılarıyla tanınıyordu.

Babamurad Abdullayev, Özbek hükümetini eleştiren yazılarıyla tanınıyordu

2005 Andican olaylarının ardından Özbekistan’da muhalif yayınlar yapan birkaç bağımsız gazeteciden birisi olan Abdullayev, Özbek hükumetini YouTube videolarında, Azatlık Radyosu ile yaptığı röportajlarda ve diğer medya kuruluşlarında açıkça eleştirmeye devam ediyordu.

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, Abdullaev’in 8 Ağustos 2020’de tutuklandığını açıkladı. Ancak gazetecinin avukatı Timur Karabaev’e göre Babamurad Abdullayev, 9 Ağustos akşamı Bişkek’te bir kafede gözaltına alındı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, gazetecinin Medeni Hukuk, Aile ve Ceza Davalarında Hukuki Yardım ve Hukuki İlişkilerle ilgili Minsk Sözleşmesi uyarınca tutuklandığını açıkladı.

Komite’nin açıklamasına göre Babamurad Abdullayev, Özbek güvenlik güçleri tarafından bir dizi suçtan aranıyordu. Abdullayev, tutuklanarak GKNB hapishanesine götürüldü. Başsavcılığın yapacağı işlemlerden sonra Özbekistan’ın yetkili makamlarına iade edilmesi bekleniyor.

twtcanli.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.