Muhalifler Doğu Halep'in üçte birini kaybetti

Muhalifler Doğu Halep'in üçte birini kaybetti

Suriye’de rejim, 3 aydan beri kuşatma altında tuttuğu ve yoğun bombardıman uyguladığı Halep’in, muhaliflerin kontrolündeki 5 semtini ele geçirdi.

Muhalif kaynaklar, Esed rejimiyle 3 gün süren şiddetli çatışmaların ardından, Halep kent merkezinin doğusundaki Hanano, Cebel Bedro, Badiin, Ayn el-Tel ve Ard El Hamra semtlerinden tümüyle geri çekildiklerini belirtti.

Rejim güçleri ayrıca, Bustan el Başa semtinin bir bölümünü, İnzarat mahallesini ve Haydariye'de gençlik merkezini de ele geçirdi.

Çekilmeden sonra devam eden çatışmaların Sahur semtinde yoğunlaştığını söyleyen muhalifler, rejimin iddiasının aksine bu bölgeyi kaybetmediklerini ifade etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son çatışmalar neticesinde, muhaliflerin Doğu Halep'te kontrol ettikleri alanın 3'te birini kaybettiğini duyurdu.

Muhaliflerin çekilmeleri sırasında binlerce aile rejim güçlerinden kaçarak kent merkezinin doğusundan daha iç kesimlere akın etti.

Muhalifler, rejimin bölgelerini ortadan ikiye bölmeye çalıştığını, başardığı takdirde çok kötü bir senaryoyla karşı karşıya kalabileceklerini söylüyor.

Esed rejimi ve Rusya'nın 15 Kasım'da Halep'e başlattıkları hava saldırılarında en az 500 kişi öldü, binden fazla kişi yaralandı.

Bölünmüş kent: Halep

Suriye’deki iç savaşın kaderini değiştirme potansiyeline sahip kent Halep, rejim ile muhalifler arasında bölünmüş durumda. Kentin batı semtlerini elinde bulunduran rejim, muhaliflerin denetimindeki Halep’in doğu semtlerini Temmuz ayından bu yana kuşatma altında tutuyor.

Rejim, stratejik Halep kentindeki savaşı kendi lehine bitirmek istiyor. Bu amaçla muhaliflerin elindeki doğu semtleri yoğun bir bombarımana tâbi tutuyor. Binlerce İran yanlısı Şii milis de Halep'te Esed'e desek veriyor.

Beşşar Esed rejimi ve Rusya, yaklaşık 300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen kentin muhalif bölgelerini daha kolay ele geçirme amacıyla, birçok kez ateşkesle eş zamanlı olarak "güvenli koridorlar" uygulamasına başvurmuştu. Hem halka hem silahlı gruplar" bu koridorları kullanarak kentten çıkmaları için çağrı yapmıştı. Ancak ne halk ne de silahlı gruplar kentten çıkmıştı. 

Kaynak: AA ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.