Muhaliflerin katılmayı reddettiği Soçi zirvesi başlıyor

Muhaliflerin katılmayı reddettiği Soçi zirvesi başlıyor

Rusya’nın inisiyatifi ile oluşturulan Soçi zirvesinde Suriye krizi masaya yatırılacak.

Suriye’de 7’inci yılına giren savaşın değerlendirileceği Rusya’nın inisiyatifi ile oluşturulan Soçi zirvesi bugün başlıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçtiğimiz hafta yapılan Cenevre Görüşmeleri'nin ardından açıklama yapan BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Soçi zirvesine katılacağını açıkladı ancak bu zirvenin Cenevre sürecine katkı yapmasını beklediklerini vurguladı.

Mistura, "Rusya Federasyonu tarafından yapılan ve kongrenin sonuç bildirgesinin, BM'nin himayesinde Cenevre’de yürütülen müzakere sürecine katkıda bulunacağını bildiren açıklamayı not ettim" dedi.

Suriyeli muhalifleri temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi ile PKK'nın Suriye uzantısı PYD ise zirveye katılmayacaklarını açıkladı.

Astana sürecinin 3 garantör ülkesi Rusya, Türkiye ve İran’ın yanısıra, Suriye rejiminin temsilcileri, Mısır, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerden bini aşkın davetlinin zirveye katılması bekleniyor.

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanmasına saatler kala, Moskova yönetimi bin 500 kadar kongre delegesinin önüne konacak nihai bildiri metnini hazırladı. Rus organizatörler tarafından basına sızdırılan bildiride şu maddeler göze çarpıyor:

“Suriye’nin içinde bulunduğu durumdan tek kurtuluş yolu krizin siyasi yoldan çözümüdür. Suriye dünya topluluğu arasında hak ettiği yeri bir an önce almalıdır. Bulunacak siyasi çözüm Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini garanti altına almalıdır.

Suriye üniter, laik bir devlet olarak kalmalıdır. Bu ana ilkeler sağlanırken; Suriye’de yaşayan tüm halklar, din ve mezhep gruplarının görüş ve çıkarları, demokratik ortamda ayrım yapılmaksızın göz önünde bulundurulmalıdır. Soçi kongresi, geleceğin Suriye’si için belirleyeceği Anayasa Komisyonu çalışmalarına başlamalıdır.

Geleceğin Suriye’sinde kadınların rolü ve hakları büyük önem taşıyor. Kadınların hayatın tüm alanlarında ve oluşturulacak kurumlarda söz sahibi olması için onlara tüm kademelerde yüzde 30 kota tanınmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.