Muhaliflerin Suriye'de kontrol ettiği topraklar azalıyor

Muhaliflerin Suriye'de kontrol ettiği topraklar azalıyor

Suriye'de muhalif güçlerin kontrolündeki toprakların oranı yüzde 10'a geriledi.

Suriye'de tarafların hakimiyet alanları değişmeye devam ediyor.

IŞİD ve muhaliflerin alanı azaldı

18 Nisan-8 Ağustos tarihleri arasındaki döneme dair harita alan ölçümlerine göre, yaklaşık 4 ay zarfında Esed rejimi ve YPG/PKK hakimiyet alanlarını genişletti, IŞİD ile muhaliflere ait alanlar ise azaldı.

4 ay önce Suriye topraklarının yüzde 58'ini kontrol eden Esed rejimi bunu yüzde 1 artırdı. Rejim güçleri, 185 bin 180 kilometrekare büyüklüğündeki ülkenin 109 bin 136 kilometrekaresine hakim görünüyor.

Esed rejimi son dönemde Astana Anlaşması'nı Rusya'nın desteğiyle ihlal ederek, Doğu Guta, Dera ve Kuneytra bölgelerini ele geçirmişti.

YPG/PKK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'i kaybetmesinin ardından yüzde 25'lere gerileyen toprak kontrolünü, ülkenin doğusunda ilerletti.

Örgüt, ABD'nin hava desteğiyle Fırat Nehri'nin doğusunda IŞİD'in elindeki bölgelerde ilerledi. Nisan ayından bu yana, kontrolündeki alanı 45 bin 967 kilometrekareden 51 bin 379 kilometrekareye kadar çıkardı. Böylece YPG/PKK'nın Suriye'de elinde tuttuğu alanın oranı yüzde 25'ten yüzde 27,7'ye yükseldi.

IŞİD ise Suriye'de 3 noktada toplam 6 bin 40 kilometrekarede varlığını sürdürüyor. Yaklaşık 3 bin 700 kilometrekare kaybeden örgütün elindeki ülke topraklarının oranı, nisan ayından bu yana yüzde 3,3'e düştü.

IŞİD halihazırda Fırat Nehri'nin doğusundaki bazı köylerde ve Humus'un doğu kırsalı ile Süveyde ilindeki bazı yerlerde varlık gösteriyor.

Muhaliflerin durumu

Muhalifler, Şam'ın doğusundaki Doğu Guta bölgesini nisanda kaybetmesinin ardından, ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytra'yı anlaşma gereği rejim güçlerine bırakmak zorunda kaldı.

Böylece muhaliflerin ülke genelindeki hakimiyet alanları 1,7 puan daralarak yaklaşık yüzde 10'a denk gelen 18 bin 625 kilometrekareye geriledi.

Halihazırda muhalifler ülkenin kuzeybatısındaki İdlib, Halep'in batı ve kuzey kırsalları, Lazkiye'nin Türkmendağı ve Suriye-Irak-Ürdün sınırındaki Tanif bölgesinde hakimiyetini sürdürüyor.

Yaklaşık 18 bin kilometrekarelik alanın 4 bin 147 kilometrekaresi ise Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı sahasında yer alıyor.

Suriye'nin doğusunda 7 bin 700 kilometrekare büyüklüğündeki Tanif bölgesi de halen ABD destekli muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.