Muhammed Ali Hayatını Kaybetti

Muhammed Ali Hayatını Kaybetti

Efsane Boksör Muhammed Ali, 74 yaşında hayatını kaybetti.

32 yıldır sinir sistemi hastalığı parkinsonla mücadele eden tüm zamanların en iyi boksörü olarak Muhammed Ali, ABD'nin Phoeniz kentinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Cassius Marcellus Clay Jr. adıyla dünyaya gelen efsane boksör, Müslüman olduktan sonra Muhammed Ali ismini almıştı. 3 kez dünya ağır siklet boks şampiyonu olan Muhammed Ali, Vietnam Savaşı'na tepki gösterek katılmaması, ismini yere yazdırmaması gibi ona özel olaylarla da biliniyor.


Kariyerinde 61 maç yapan Muhammed Ali, 37'si nakavtla olmak üzere 57 kez galip gelmiş, sadece 5 kez mağlup olmuştu.

 

Muhammed Ali, Cassius Marcellus Clay Jr.adıyla 17 Ocak 1942'de Kentucky'de dünyaya geldi. Afro-Amerikan ve İrlanda kökenli olan Muhammed Ali, ilke kez 12  yaşında boksla tanıştı.

Ününün artmasına sebep olan başarısı henüz 18 yaşındayken Roma Olimpiyatları'ndan altın madalyayla dönmesi olarak gösterilmektedir. 22 yaşına geldiğinde 1964 yılında dünya şampiyonu olan Cassius Clay ardından Müslüman olarak Muhammed Ali ismini aldı.

 


Muhammed Ali ve Malik el Şahbaz (Malcolm X)

1967'den 1070'e kadar boksa ara vermek zorunda kalan Muhammed Ali için de sıkıntılar başlamış, ABD'nin gerçek yüzünü de görmeye başlamıştı. "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek Vietnam Savaşı'na katılmayı reddeden Ali, 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. 

 


Muhammed Ali ve Aliya İzzetbeoviç

Sıkıntılı geçen yılların ardından terkrar boksa dönen Muhammed Ali, sürpriz bir şekilde birkaç maç kaybetmesine karşın yine sürpri bir şekilde dönüş yaparak 2 kez daha dünya şampiyonu oldu.

 


Muhammed Ali ve Necmeddin Erbakan Sultanahmet'te

 

Muhammed Ali, 1978 yılında şampiyon olarak boksu bıraktı. Malcolm X, Aliya İzzetbegeoviç, Saddam Hüseyin ve Necmeddin Erbakan gibi birçok isimle görüşen, 'Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım' sözüyle tarihe geçen Ali, 74 yaşında hayatını kaybetti. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.