Muhammed Emin Saraç kimdir?

Muhammed Emin Saraç kimdir?

İslam alimi Muhammed Emin Saraç kimdir?

Muhammed Emin Saraç, Tokat'ın Erbaa kazasının Tanoba köyünde, 1929 yılında doğdu.

Babası Hafız Mustafa Efendi, dedesi Nakşibendi tarikatına mensup Müderris Üzeyir Efendi'ydi.

Saraç, 6 yaşında Kur’ân-ı Kerîm’i hatmederek hafızlığa başladı.

İlim tahsili yolculukları

1943’te ailesi tarafından ilim tahsiline devam etmesi için İstanbul’a Ali Haydar Efendi’nin yanına gönderildi.

Burada Ali Haydar Efendi'nin yanı sıra Fatih Camii Baş İmamı Ömer Efendi’den, ayrıca Üçbaş Medresesi’nde Süleyman Efendi’den dersler gördü. Ayrıca bu dönemde hadis konusunda ilk icazetini aldı. Bu süreçte Gümülcineli Mustafa Efendi, Muhaddis İbrahim Efendi, Arnavut Hüsrev Efendi, Ali Haydar Efendi, Silistreli Süleyman Hilmi (Tunahan) Efendi gibi kişilerden de tefsir, hadis, fıkıh, usul dersleri almaya devam etti.

1950 yılının ardından ilim tahsiline devam etmek için Mısır'a gitmeye karar verdi. İlk olarak Muhammed Zahid el Kevserî’nin yanına giden Saraç, ardından Ezher'e girdi. Yaklaşık 9 yıl Mısır'da kalan Saraç Mustafa Sabri Efendi, Yozgatlı İhsan Efendi, Muhammed Abdulvehhab Buhayri, Ahmed Fehmi Ebu Sünne, Ali Yakup Efendi, Abdulfettah eş-Şa’şa’ gibi kişilerden ders gördü. Kevseri'den icazet aldı. Mısır'da bulunduğu süreçte Ebu’l-Hasen en-Nedvi ile de tanışan ve yakın bir dostluk kuran Saraç, ilerleyen yıllarda Nedvi'den de icazet alacaktı.

İstanbul'a dönüşü

Saraç, 1958 sonunda İstanbul’a döndü. İstanbul İmam Hatip Lisesi müdürünün davetiyle 1960 darbesine dek kadar burada öğretmenlik yaptı. Bulgaristanlı Ahmed Davudoğlu hoca ile tanıştı.

1960 darbe döneminde zorunlu askerlik görevini yerine getirdi. Askerliğin ardından sınava tabi tutularak memuriyete atanmasına rağmen, Saraç devlete bağlı olmadan ders vermek istiyordu. Bu süreçte Hacc'a giderken kurduğu bağlantılar üzerinden, İlim Yayma Cemiyeti vasıtasıyla ders vermeye başladı. İstanbul'da birçok ilim, kültür, tarih ve siyaset adamıyla da bağlantılar kurdu. Kadir Mısıroğlu ile yakın bir dostluğu gelişti.

Seyyid Kutub tarafından kaleme alınan Fi-Zılalil-Kur’ân'ın mütercimleri arasında yer aldı.

Ömrünün sonuna kadar başta Fatih Camii olmak üzere Kuran ve Sünnet'ten dersler vermeye devam eden Saraç, 19 Şubat 2021 günü hayatını kaybetti.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum