Mukteda es-Sadr Irak seçimlerinden zaferle çıktı

Mukteda es-Sadr Irak seçimlerinden zaferle çıktı

Irak'ta 10 Ekim'de gerçekleştirilen seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. 329 sandalyeli Irak meclisinde 31 sandalye halen belirsizliğini koruyor.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, 10 Ekim 2021 Pazar günü gerçekleştirilen Irak meclis seçimlerinin sonuçlarına dair resmi açıklamada bulundu.

Açıklamayla 329 sandalyeye sahip Irak Meclisi'ndeki 298 sandalyeyi kimin kazandığına belli olurken 31 sandalyenin halen belirsiz olduğu ve ileride açıklanacağı belirtildi.

Resmi açıklamaya göre Sadr grubu 75, Tekaddum Partisi 38, Kanun Devleti Koalisyonu 35, Kürdistan Demokrat Partisi 33, Fetih İttifakı 16, Kürdistan İttifakı 16, Azim İttifakı 12, İmtidad Partisi 9, Yeni Nesil Hareketi 9, Akid Vatani İttifakı 5, Zafer İttifakı 5, Kürdistan İslami Birliği 4 milletvekili kazanırken 38 de bağımsız milletvekili seçildi.

ABD işgalinden bu yana en düşük katılımlı seçim

2003'te Irak'ın işgal edilmesinden bu yana en düşük katılımlı meclis seçimi olan bu seçimde resmi açıklamaya göre katılım %41'de kaldı. Milyonlarca seçmen seçim sandıklarına hiç kaydolmadığından gerçek katılım oranının çok daha düşük olduğu belirtiliyor.

Seçimin en büyük kazananı Mukteda es-Sadr grubu olarak görülürken en çok kaybedeni Fetih İttifakı olarak değerlendirildi.

Bağdat diğer şehirlerde rakip Şii örgütlenmeler olan Sadr Grubu ve Fetih İttifakı arasındaki gerginliğin had safhada olduğu, çatışma çıkmasından endişe edildiği ve bu nedenle Irak Ordusu güçlerinin şehirlerde sokağa indiği belirtiliyor. 

Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun sonuca dair resmi açıklamasını herkesin kabullenmesinin zorunlu olduğunu vurgularken Fetih İttifakı seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek sonucu tanımayacağını ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.