Müslümanlar ve İslam (4): Şer'i hukuk istiyorlar mı?

Müslümanlar ve İslam (4): Şer'i hukuk istiyorlar mı?

PEW'in çalışmasında yer alan konulardan biri de İslam hukukuna olan bakış oldu.

ABD merkezli PEW araştırma merkezinin çalışması, 'Müslümanlar' hakkında önemli anahtar bulgular sunuyor.

Diğer birçok topluluklarda olduğu gibi kendini Müslüman olarak tanımlayan kişiler arasında da inanç farklılıkları bulunuyor.

Ancak bu kişilerin "tek bir Allah’a ve elçisi Hz. Muhammed'e iman" gibi ortak inançları ve "Ramazan ayında oruç tutmak" gibi ortak bazı ibadetleri bulunuyor.

Diğer konularda birlik oldukları pek söylenemez.


Örneğin PEW araştırma merkezinin 39 Müslüman ülkesinde gerçekleştirdiği, Müslümanların, Kur'an ve peygamberin uygulamalarına göre şekillenen bir hukuk sistemi (Şer'i hukuk) isteyip istemedikleri yönünde bilgi edinme amaçlı yapılan araştırma oldukça şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu.

Buna göre; Afganistan halkının %99’u, Irak halkının %91’i, Pakistan halkının %84’ü şer’i hukukun uygulanmasını desteklediklerini görüyoruz.

Ancak Doğu Avrupa ve Orta Doğu’daki, Türkiye (%12), Kazakistan(%10) ve Azerbaycan (%8)ın da içinde yer aldığı bazı ülkelerde bu desteğin oldukça az olduğunu görüyoruz.

Müslüman halkların, mensup olduğu dinin kurallarına karşı mesafeli duruşu, söz konusu ülkelerde süregelen ideolojik din eğitiminin bir sonucu olarak gösteriliyor.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.