Mustafa İslamoğlu: Ayasofya'nın camiye çevrilmesi Kur'an'a aykırıdır

Mustafa İslamoğlu: Ayasofya'nın camiye çevrilmesi Kur'an'a aykırıdır

İlahiyatçı Mustafa İslamoğlu, DW Türkçe'nin yayınında Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı.

İlahiyatçı Mustafa İslamoğlu, DW Türkçe'nin yayınında Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtladı.

İslamoğlu, Ayasofya'nın müze olmaktan çıkartılıp camiye çevrilmesiyle ilgili olarak, "Kur'an'a aykırı bir eylemdir" ifadesini kullandı.

İslamoğlu'nun konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

"Ayasofya'nın camiye çevrilmesi esasen Kur'an'a aykırı bir eylemdir. Kur'an'ın kabul etmediği bir eylemdir. Anlatabiliyor muyum? (Bunu açabilir misiniz biraz?) Açayım: Fetih nedir, oradan girmemiz lazım. Fetih nedir? Fetih diye bir sure var Kur'an'da. Bu sure Mekke'nin fethinde inmedi. Efendim Bedir zaferinde, fethinde inmedi?  Diğer fetihlerde Huneyn fethinde inmedi. Bu sure Allah Rasulu'nun hayatında yaptığı en belirgin barış anlaşması belki tek de diyebiliriz bu konuda; Hudeybiye Barış Anlaşması. Müşriklerle barış anlaşması üzerine inen surenin adı Fetih suresidir."

"Kılıçla hutbeye çıkanlar"

Bugün Fetih suresini okuyorlar. Yani İstanbul'un alınışında. Ne kadar cehalet var görüyor musunuz? Farkında mısınız? Dolayısıyla işte kılıçla hutbeye çıkmalar falan. Fetih bu değil. Fetih aslında bir insan yüreğinin fethedilmesi. Yani Fetih suresinden de anlaşılacağı gibi, Hudeybiye anlaşmasının üzerinden de anlaşılacağı gibi bir insan yüreğinin açılması, iki insan yüreğinin buluşması. Fetih bu. Hac suresinin 40. ayetine burada atıf yapacağım, yani, ilahi koruma altındadır tüm mabetler. Kur'an'ın koruması altındadır. Kur'an'la çakışmıyor, çatışıyor bu uygulama."

Kaynak: DW Türkçe, Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum