Musul'da son perde ve IŞİD'in 'sofistike' silahları

Musul'da son perde ve IŞİD'in 'sofistike' silahları

IŞİD, Musul'daki çatışmalardan görüntülerin yer aldığı üçüncü uzun metraj propaganda filmini yayına soktu.

IŞİD geçtiğimiz günlerde Musul ile ilgili yeni bir propaganda filmi yayınladı. Film, Musul Operasyonu’nun başladığı tarihten itibaren örgütün servis ettiği üçüncü uzun propaganda filmi.

Filmde IŞİD’in kullandığı ve geliştirdiği silahlar ile şehir savaşını nasıl daha farklı bir boyuta taşıdığı görülüyor.

Özellikle düzenli  (emir-komuta içerisinde hareket eden) olarak nitelendirebileceğimiz Irak güçlerinin sofistike saldırılar karşısında oldukça fazla kayıp vermesi anlaşılabilir bir durum.

Filmde, diğer filmlerde olduğu gibi bombalı araç saldırılarına ağırlık verilmiş. Ancak arada atlanmaması gereken ayrıntılar da var. Biraz bunlara değinmeye çalışacağım.

Kullanılan bomba yüklü araçlardan bazıları:

IŞİD’in 2014 yılı öncesinde de bombalı araçlar konusunda oldukça fazla tecrübesi vardı. Bu tecrübe Ebu Musab Zerkavi dönemine kadar dayanmakta. O zamanlarda Irak içerisinde oldukça fazla sayıda bomba yüklü araç saldırısı gerçekleştiren bu yapılanma, şimdilerde bomba yüklü araç konusunda daha da fazla uzmanlaşmış görünüyor. Önceki analizimde bombalı araçlar ile ilgili bilgiler vermiştim.

IŞİD’in Musul’da düzenlediği bombalı araç saldırılarınını planlanışı ve hedef tespitinde drone'lar önemli yer tutuyor. Çoğu bombalı araç saldırısının istenilen amaca ulaştığını söylemek zor. Ancak aşağıdaki bombalı araç saldırısının gerçekten amacına ulaştığı söylenebilir.


Yukarıdaki resimlerde Irak güçlerinin bölgede konuşlandığı tespit edilmiş ve IŞİD’in elindeki imkanlar ile oraya gerçekleştirilebilecek en etkili saldırı şekli tercih edilmiştir.

Saldırı büyük ölçüde başarıya ulaşmış gibi görünüyor. Buradaki saldırının sonucunu değerlendirirken sadece ölen yada yaralanan askerler olarak olaya bakılmamalı. Saldırıdan canlı kurtulmayı başaran askerlerin de saha verimliliğinin büyük ölçüde düşeceği unutulmamalıdır.

Saldırı anının videosu:

Irak güçlerinin bombalı araçlar konusunda çok zayıf tedbirler aldığını, her seferinde bu araçlardan kurtulmak için en ilkel yöntemler ile savunma yaptıklarını hatırlatmak gerekli.

Uzaktan kontrollü SPG-9

Burada ise, IŞİD’in 73 mm SPG-9 topunu (GTT) birkaç ekleme ile daha kullanışlı ve sofistike bir hale getirdiği görülüyor. Normalde tek namlulu olan top, bir tezgah üzerine çift namlu olarak monte edilmiş.





SPG-9 topunun kullanımı ve yapılan atış ile ilgili aşağıdaki videoya bakabilirsiniz:

Propaganda filminin ilerleyen dakikalarında ABD’nin Musul operasyonunda sıkça kullandığı B-52 stratejik bombardıman uçağı da görüntülenmiş. Sahada oldukça etkili olan B-52’lerin Musul operasyonu için ABD tarafından Katar’a konuşlandırıldığı biliniyor.


Musul operasyonunun başından beri bölgede fosfor mühimmatı kullanıldığı dile getiriliyor. IŞİD propaganda kanalı da bunu açık bir şekilde görüntülemiş. Musul’da kullanılan fosfor mühimmatı ile ilgili bu habere göz atabilirsiniz.





B-52 ve Musul’da fosfor kullanımı ile ilgili video:

 Aşağıdaki görüntülerde ise 2014 öncesi dönemde Irak’ta defalarca uygulanmış bir saldırı şeklini görüyoruz. IŞİD savaşçılarından birisi el yapımı patlayıcıyı (EYP) Irak güçlerine ait M1 Abrams tankının üzerine yerleştiriyor ve patlatıyor.

Tanka yerleştirdiği EYP’yi patlattıktan sonra ilerlemeye devam eden IŞİD üyesinin Humvee’nin yanına geldiğinde kendisini patlattığı görülmektedir.



Gerçekleştirilen saldırının videosu:

Propaganda filminin devamında iki bomba yüklü araçla düzenlenen bir saldırı var. Klişeleşmiş bir yöntemle bombalı araçlardan ilki kapıyı açıyor, diğeri de ana hedefe doğru ilerliyor:





Saldırının videosu için:

Drone saldırıları

IŞİD’in daha önceleri de kullandığı, Musul operasyonu ile görsellerinin paylaşıldığı drone saldırına bu propaganda filminde de yer verilmiş. IŞİD’in drone araçlara el yapımı bir mekanizma ekleyerek ve genelde 40mm bombaatar mühimmatı kullanarak düzenlediği bu saldırılar oldukça fazla ses getirmişti. IŞİD bu saldırıları Irak ve Suriye’de sıkça düzenlemeye devam ediyor. IŞİD drone'ları sadece saldırı amaçlı değil, gözetleme ve ilan dağıtmak için de kullanmaktadır.





Saldırı videosu:

Keskin nişancılar

Filmin sonlarına doğru IŞİD savaşçılarınn Musul’da gerçekleştirdiği keskin nişancı saldırılarına da yer verilmiş. Saldırıların gece gerçekleştirildiği ve standart “gerilla keskin nişancı tüfekleri” olarak isimlendirebileceğimiz silahların kullanılmıyor olduğunu da ekleyelim.

Atışlar daha gelişmiş keskin nişancı tüfekleri ve termal dürbünler ile gerçekleştiriliyor.



Saldırıların videosu:

Sonuçlar

IŞİD, Musul savaşı sonrasında edindiği sofistike gerilla sistemlerinden faydalanmaya devam edecektir.

IŞİD’in en fazla tecrübeli olduğu saldırı şekli olan bombalı araç ve EYP konusunda da büyük bir ilerleme sağladığını söylemek mümkün.. Öyle ki, IŞİD’in düzenlediği tüm bombalı saldırılarda ‘daha az patlayıcı ile daha fazla hasar’ verilmeye çalışıldığı açık bir şekilde görülüyor.

IŞİD’in özelikle Irak’ın güneyindeki şehirlerde 2014 öncesi gibi bir yapılanmaya gittiği düşünülüyor. Ancak, edinilen tecrübeler ile bu yapılanma 2014 öncesinden daha tehlikeli olacak.

Uzunca süredir IŞİD’in Bağdat ve çevresinde düzenlediği bombalı araç ve EYP saldırıları, yapılanmanın hareket planının nasıl şekilleneceği konusunda ipuçları vermektedir. 

Bu analiz Halid Abdurrahman* tarafından Mepa News okurları için kaleme alındı.


*Halid Abdurrahman, bağımsız bir gazeteci ve yazar. Ortadoğu araştırmaları ve küresel çatışmalara dair analizleri ile tanınıyor. Hiç bir kuruma bağlı olmayan Abdurrahman, kişisel blogu ve sosyal medya sayfası aracılığıyla yayımlarını takipçileriyle buluşturuyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.