Müzakerelerin sürdüğü olası Gazze ateşkesinin detayları neler?

Müzakerelerin sürdüğü olası Gazze ateşkesinin detayları neler?

Anlaşma çerçevesinde çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesi, esir değişimi ve insani yardımların arttırılması öngörülüyor.

İsrailli bir heyetin Gazze'deki savaşa ara verilmesi ve esirlerin serbest bırakılması için görüşmelere devam etmek üzere yakında Katar'a gitmesi bekleniyor.

Geçen hafta Paris'te başlayan görüşmelere İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad ve iç güvenlik servisi Shin Bet'in şeflerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır'dan arabulucular katıldı.

İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi'nin Cumartesi günü geç saatlerde televizyona verdiği mülakatta "muhtemelen bir anlaşmaya doğru ilerlemek için imkan var" demesiyle İsrail heyeti Fransa'nın başkentinden döndü.

İsrail medyasına göre, müzakereciler İsrail kabinesi ile bir toplantı yaptı ve müzakerelere devam etmek üzere önümüzdeki günlerde Katar'a bir heyet göndermeyi kabul etti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera'den Willem Marx, İsrail medyasının görüşmeler için bir çerçevenin ayrıntılarından bahsettiğini ve Gazze'den her gün bir esirin serbest bırakılması halinde çatışmalara altı haftaya kadar ara verilebileceğini söyledi.

"Görünüşe göre şu anda gözaltında ya da İsrail hapishanelerinde tutulan yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında 40 civarında İsrailli rehine serbest bırakılacak -bunlar kadın siviller, kadın askerler, ciddi sağlık sorunları olan yaşlı erkekler olacak-."

Marx, varılacak bir anlaşmanın Gazze Şeridi'ne giden insani yardımın önemli ölçüde artmasına ve Filistinlilerin bölgenin kuzeyindeki ağır bombardıman ve saldırı altındaki bölgelere geri dönmesine olanak sağlayabileceğini söyledi.

"Hamas, çok önemli bir şekilde, bunların hiçbiri hakkında yorum yapmadı" diye ekledi.

Görüşmelerin son turundan önce Hamas, çatışmaların tamamen durdurulması ve Gazze kuşatmasının sona erdirilmesinden daha azını kabul etmeyeceğini söylemiş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bunu reddederek silahlı gruba karşı "tam zafer" vurgusu yapmıştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 30.000'e yakın Filistinlinin öldüğü teyit edilirken, binlercesinin de kayıp olduğu ve hala enkaz altında olduğu tahmin ediliyor.

Kasım ayında çatışmalara verilen bir haftalık ara kapsamında aralarında İsraillilerin ve diğer ülke vatandaşlarının da bulunduğu 100'den fazla esir serbest bırakılırken, yüzlerce Filistinli de İsrail hapishanelerinden salıverildi.

'Yeni bir hükümete ihtiyacımız var'

İsrail'de Netanyahu ve savaş kabinesi üzerinde esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma yapmaları için baskı giderek artıyor.

Cumartesi günü Tel Aviv'de "rehineler meydanı" olarak bilinen yerde bir kez daha toplanan binlerce protestocu daha hızlı hareket edilmesini ve yeni seçimlerin yapılmasını talep ederken polis kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Tel Aviv'den bildiren Al Jazeera'den Hamdah Salhut, Cumartesi günkü gösterinin "savaşın başlamasından bu yana en büyük güç gösterisi" olduğunu söyledi.

"Hükümet karşıtı protestocular, mesajları İsrail hükümeti tarafından alınıncaya kadar her Cumartesi tüm güçleriyle sokağa çıkmaya devam edeceklerini söylüyorlar."

Protestoculardan Neria Bar, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "hükümetin başarısız olduğunu ve değişmesi gerektiğini" söyledi.

"Yeni bir hükümete, yeni insanlara, yeni bir liderliğe, bizi de hesaba katan ve sadece kendilerini değil bizi de düşünen birilerine ihtiyacımız var" dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.