Myanmar'da iç krizde yeni cephe: Kayah Eyaleti

Myanmar'da iç krizde yeni cephe: Kayah Eyaleti

Şubat ayında yaşanan darbenin ardından iç karışıklığa düşen Myanmar'da son günlerde Kayah Eyaleti'nde yaşanan savaş ve halkın topluca sürülmesi, açlık çekmesi dikkat çekiyor.

Myanmar'ın güneyindeki Kayah Eyaleti'nde Şubat ayında darbe yapan ordunun halka yönelik geniş çaplı bir katliam ve tehcir politikası güttüğü belirtiliyor.

BM'nin Myanmar raportörü Tom Andrews sosyal medyadan yaptığı açıklamasında Myanmar Ordusu'nun Kayah'ta darbe karşıtı hareketlenmeler nedeniyle ayrım gözetmeksizin katliam yapıldığını, 100 binden fazla kişinin mülteci konumuna düştüğünü ve Kayah'ta kıtlık ve açlık sorunları yaşandığını duyurdu.

Yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı Kayah, geçmişte askeri yönetim döneminde de büyük gerginlik ve baskılara sahne olmuş, Myanmar'da sivil yönetime geçilmesiyle gerginlikler azalmıştı.

Geçtiğimiz Şubat ayında ülkede yaşanan askeri darbeyle ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Kayah'ta da yönetime karşı silahlı direnişin ortaya çıktığı, askeri yönetimin her türlü protesto girişimini kanlı bir şekilde bastırmaya çalıştığı aktarılıyor.

Şubat 2021 Darbesi'nden bu yana Myanmar'da büyük bir iç gerginlik ve karmaşa ortamı yaşanıyor. Başkent Yangon'da darbe karşıtı protestolarda ordu güçleri yüzlerce kişiyi katlederken eyaletlerde de darbeye karşı silahlı isyanlar çıktı. 

Diğer taraftan binden fazla askerin de ordudan firar ettiği bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum