Nasrallah: Husiler gemileri hedef almaya devam edecek

Nasrallah: Husiler gemileri hedef almaya devam edecek

Lübnan merkezli grup şu ana kadar savaşa girmekten kaçındı. Bunun yerine İsrail ile sınır bölgesinde kontrollü bir çatışma yürütüyor.

Lübnan Hizbullah Hareketi lideri, ABD'nin Kızıldeniz'deki eylemlerinin tüm deniz taşımacılığının güvenliğine zarar verdiğini, zira bölgenin artık bir çatışma alanı haline geldiğini söyledi.

Pazar günü televizyonda bir konuşma yapan Hasan Nasrallah, "ABD, Kızıldeniz, Lübnan, Irak ve Yemen'in güvenliğinin tek bir şeye bağlı olduğunu anlamalıdır: Gazze'deki savaşa son vermek" dedi.

Nasrallah, "Semptomlara çare bulmak yerine nedeni tedavi etmeliler" diye ekledi.

Nasrallah, ABD ve İngiltere hava kuvvetlerinin Cuma ve Cumartesi günleri Yemen'e düzenledikleri saldırılara atıfta bulundu.

ABD'nin Husi tesislerini hedef aldığını açıkladığı saldırılar, Gazze'deki savaşın bölgesel yayılma korkularını daha da arttırdı. Husiler ise misilleme yapacakları sözünü verdi.

Husilerin uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılarının küresel ticareti sekteye uğratması ve maliyetleri arttırması Batılı ülkeleri müdahale etmeye itti.

Husiler eylemlerinin İsrail'in savaşına bir yanıt olduğunu söylerken, Gazze Şeridi'ne yönelik bombardıman sürdüğü müddetçe saldırılarını sürdürecekleri sözünü verdiler.

Hem Husiler hem de Hizbullah İran tarafından destekleniyor ve İsrail'e karşı "direniş ekseni" olarak adlandırılan oluşumun bir parçasını teşkil ediyorlar.

"Husiler Kızıldeniz'de gemileri hedef almaya devam edecek"

Nasrallah Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Husilerin Kızıldeniz'de İsrail'le çatışmayı bırakacağını düşünerek yanıldığını söyledi.

Hasan Nasrallah Husilerin Kızıldeniz'de gemileri hedef almaya devam edeceğini kaydetti.

"Asıl tehlikeli olan, Amerikalıların Kızıldeniz'de yaptıklarının, Filistin'e gitmeyen gemiler, İsrailli olmayan gemiler ve hatta konuyla hiçbir ilgisi olmayan gemiler de dahil olmak üzere tüm deniz seyrüseferinin güvenliğine zarar verecek olmasıdır" diyen Nasrallah, "zira deniz bir savaş, füzeler, insansız hava araçları ve savaş gemileri tiyatrosu haline geldi" dedi.

Lübnan merkezli grup şu ana kadar savaşa girmekten kaçındı.

Ancak komşusuyla güney sınırı boyunca neredeyse her gün saldırılar düzenleyerek İsrail üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.

Her iki tarafın karşılıklı ateşleri büyük ölçüde sınır bölgesiyle sınırlı kalsa da büyük bir tırmanma riski devam ediyor.

Ocak ayının ilk haftasında üst düzey bir Hamas liderinin Beyrut'un bir dış mahallesinde İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından gerginlik yeni bir boyuta ulaştı.

Bunu, aralarında üst düzey bir komutanın da bulunduğu en az üç Hizbullah üyesinin daha öldürülmesi izledi.

Askeri baskıya ek olarak, devam eden karşılıklı çatışmalar sınırın her iki tarafındaki on binlerce kişinin bölgeyi terk etmesine neden oldu.

Şu anda 96.000'den fazla İsrailli geçici konutlarda yaşıyor.

Güney Lübnan'daki Ebel el Saki'den bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, "Bu Hizbullah için kilit bir strateji” dedi ve ekledi:

"Kuzeydeki evlerini terk etmek zorunda kalan ve geri dönemeyen tüm o İsrailliler, [Nasrallah] onların ayaklanmasını ve İsrail hükümeti üzerinde baskı kurmaya başlamasını istiyor."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.