Nasrallah'tan Lübnanlı Hristiyan gruba tehdit: 100 bin savaşçımız var

Nasrallah'tan Lübnanlı Hristiyan gruba tehdit: 100 bin savaşçımız var

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah 100 bin silahlı eğitimli adamlarıyla Lübnan Hristiyanlarının ünlü askeri yapılanması Lübnan Kuvvetleri'ni savaşla tehdit etti.

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah Lübnan'da son dönemde artan gerginlikler üzerine Lübnan Hristiyanlarının en güçlü siyasi oluşumu Lübnan Kuvvetleri'ne yönelik tehditte bulunarak savaş çıkması durumunda kaybedenin Hristiyanlar olacağını belirtti.

Grubu Lübnan'ı bölüp Hristiyan bir kanton veya devlet oluşturmaya çalışmakla suçlayan Nasrallah, eğitimli 100 bin savaşçılarının olduğunu ve savaş için kendilerinden emir beklediklerini belirterek, Lübnan Kuvvetleri'ne tehditte bulundu.

Nasrallah, Lübnan Kuvvetleri'nin ve lideri Samir Caca'nın Lübnan Hristiyanlarının varlığı ve geleceğiyle ilgili en büyük tehdit olduğunu iddia ederek, savaş olması durumunda Lübnan Hristiyanlarını tasfiye edecekleri imasında bulundu.

Beyrut patlaması ve kriz

Lübnan'da son dönemde Beyrut patlaması soruşturmasının kapatılması tartışması üzerinden zaten mevcut bulunan Hizbullah-Lübnan Kuvvetleri gerginliğinin iç savaş çıkarabilecek seviyeye yükselmesinden endişe ediliyor. 

Beyrut Limanı'nın Hizbullah militanlarının denetiminde olduğu bilindiğinden soruşturmanın ilerletilmesinde Lübnan Kuvvetleri ısrarcı olurken Hizbullah soruşturmanın kapatılmasını istiyor.

Patlamanın hangi kesimlerin yoğun olarak bulunduğu bölgeyi etkilediği de patlamaya verilen tepkilerin şekillenmesinde büyük rol oynadı. Beyrut Limanı'ndaki patlama coğrafi yakınlık nedeniyle en çok Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Doğu Beyrut'a zarar vermişti.

Hizbullah ile öncesinde de kötü ilişkilere sahip olan Lübnan Hristiyanlarının ana grubu olan Marunilerin (Katolik Arap) Lübnan Kuvvetleri, kaleleri olan Doğu Beyrut'a patlamanın verdiği ağır hasar nedeniyle Hizbullah aleyhindeki söylemlerinin şiddetini artırmıştı.

Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Batı Beyrut da Doğu Beyrut kadar olmasa da patlamada ağır hasar gördü.

Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Güney Beyrut ise limandan uzaklığı nedeniyle patlamadan önemli derecede etkilenmedi.

1975-1990 döneminde gerçekleşen Lübnan İç Savaşı'nda Maruniler ve Şiiler önemli ölçüde karşı karşıya gelmemişti. Fakat bu kez muhtemel bir iç savaşın Şiiler ve Maruniler ekseninde gerçekleşmesi bekleniyor.

Fakat Maruniler de yekpare değiller. Lübnan'ın Maruni cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın 'Hür Vatanseverler Hareketi' Lübnan Kuvvetleri'nden farklı olarak Hizbullah ile pragmatik esaslı ılımlı ilişkilere sahip. Mişel Avn'ın Marunileri bölmesi Lübnan Kuvvetleri'nin elini zayıflatıyor.

Lübnanlı Sünnilerin ise bu gerginliğe taraf olmamayı tercih ettikleri gözlemleniyor.

Muhtemel bir iç savaşta Hizbullah silahlı gücüne ve İran'ın desteğine, Lübnan Kuvvetleri ise Lübnan ordusundaki Maruni ağırlığına ve Batı'nın desteğine güveniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.