NATO 8 Rus subayını "istihbarata çalıştıkları" gerekçesiyle ihraç etti

NATO 8 Rus subayını "istihbarata çalıştıkları" gerekçesiyle ihraç etti

NATO, Rusya'nın askeri misyonunun sekiz üyesini gizlice istihbarat subayı olarak çalıştıkları gerekçesiyle organizasyon bünyesinden attı.

NATO, Rusya'nın askeri misyonunun sekiz üyesini gizlice istihbarat subayı olarak çalıştıkları gerekçesiyle organizasyon bünyesinden attı.

Yapılan açıklamada Moskova'nın Brüksel'deki NATO merkezinde çalışabilecek ekibinin boyutunun azaltıldığı ifade edildi.

Bir NATO yetkilisi, "Rus misyonunun NATO'ya akreditasyonunu geri çektiğimizi teyit edebiliriz, bu kişiler bize 'Rus istihbarat subayları' olarak ilan edilmemişti" dedi.

Yetkili, NATO'nun Rusya'nın örgütte akredite edebileceği pozisyon sayısını da 10'a indirdiğini söyledi.

NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler, Moskova'nın 2014'te Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesinden bu yana giderek gerginleşti. Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yaşananlarla da gerginlik zirveye tırmandı. NATO ile Rusya arasındaki resmi görüşmeler de bu nedenlerle son yıllarda sınırlı kaldı.

İsmini vermek istemeyen yetkili "NATO'nun Rusya'ya yönelik politikası tutarlılığını koruyor. Rusya'nın saldırgan eylemlerine yanıt olarak caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirirken, aynı zamanda anlamlı bir diyaloga da açığız" dedi.

NATO'nun diyalog daveti geçerli

Diyalog için ana mekanizma olan NATO-Rusya Konseyi dondurulmuştu. Ancak NATO, 18 ay önce NATO-Rusya Konseyi'nin yeni bir toplantısını yapmayı önerdi ve bu öneri geçerliliğini koruyor. NATO yetkilisi "Top Rusya'nın sahasında" diyor.

Rus parlamentosunun alt kanadı dışişleri komitesi başkanı Leonid Slutsky ise Rus diplomatlara yönelik suçlamaları temelsiz bularak, NATO'nun bu hamlesinin ilişkileri daha da gerginleştireceği konusunda uyardı.

Interfax haber ajansı tarafından yapılan habere göre Moskova bir misilleme yapmaya hazırlanıyor. Ancak Slutsky, Rusya'nın mutlaka aynı şekilde misilleme yapmak durumunda olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.