NATO'dan Ukrayna'ya asker gönderme planlarıyla ilgili ilk açıklama

NATO'dan Ukrayna'ya asker gönderme planlarıyla ilgili ilk açıklama

Stoltenberg'in Macron'un sözlerini yalanlaması, Kremlin'in Batı'nın Ukrayna'ya asker göndermesi halinde çatışma çıkacağı uyarısında bulunduğu bir sırada geldi.

NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın sahaya asker göndermesi halinde Batılı askeri ittifakla doğrudan çatışmaya girmeye hazır olduğunu iddia etmesi üzerine Ukrayna'ya asker gönderme planlarının olmadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önceki gün yaptığı açıklamalara Salı günü yanıt veren Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin Rusya'nın işgali sırasında Ukrayna'ya asker gönderme olasılığını değerlendirdiğini yalanladı.

NATO şefi, "Ukrayna'da NATO muharip birlikleri bulundurma planımız yok" dedi.

Macron Pazartesi günü Avrupalı liderlerin katıldığı bir toplantıda "bugün resmi olarak onaylanmış bir şekilde sahaya asker gönderme konusunda bir fikir birliği olmasa da ... hiçbir şey göz ardı edilemez" demişti.

Rusya, Fransız liderin yorumlarına hızlıca tepki gösterdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Macron'un Batılı devletlerin Ukrayna'ya kara birlikleri gönderebileceği yönündeki önerisini "çok önemli yeni bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada bunun NATO'nun Avrupalı üyelerinin "kesinlikle çıkarına olmadığını" söyledi. "Bu durumda olasılık hakkında değil, [doğrudan çatışmanın] kaçınılmazlığı hakkında konuşmamız gerekir."

Stoltenberg NATO'nun askeri harekatını ihtimal dışı bırakırken, ittifakın Kiev'i güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğini bir kez daha vurguladı.

Stoltenberg, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı uluslararası hukuku açıkça ihlal eden bir saldırı savaşıdır" dedi.

"Uluslararası hukuka göre Ukrayna elbette meşru müdafaa hakkına sahiptir ve biz de bu hakkın korunması için onları destekleme hakkına sahibiz.”

'Hiçbir şey göz ardı edilemez'

Macron yorumlarını yaptığı sırada Paris'te Avrupalı liderleri ağırlıyordu ve görünüşe göre ABD desteğinin azaldığı bir dönemde kendisini Ukrayna'nın davasının Avrupalı bir savunucusu olarak konumlandırmaya çalışıyor.

NATO Ukrayna'ya sadece öldürücü olmayan yardım ve destek sağlıyor, ancak ittifak üyelerinin çoğu ikili ya da gruplar halinde silah ve mühimmat gönderiyor.

Yine de asker gönderme kararı için tüm üye ülkelerin oybirliğiyle desteği gerekiyor.

Fransız lider hangi ülkelerin asker göndermeyi düşündüğü konusunda ayrıntı vermekten kaçınarak "stratejik belirsizlikten" söz etti.

"Bugün resmi ve onaylanmış bir şekilde sahaya asker gönderme konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamikler açısından hiçbir şey göz ardı edilemez" dedi.

Salı günü Fransa Başbakanı Gabriel Attal da "Savaşta hiçbir şeyi göz ardı edemezsiniz" diyerek bu yorumları yineledi.

Ukrayna bu ihtimalden memnun

Ukrayna bu ihtimali memnuniyetle karşıladı. Başkanlık danışmanı Mykhailo Podolyak Salı günü konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu, ilk olarak, militarist ve saldırgan bir Rusya'nın Avrupa için yarattığı risklerin mutlak farkındalığını gösteriyor."

Ancak diğer ülkeler gerilimi düşürmek için hızla hareket etti.

Kiev'in en güçlü destekçilerinden Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ikili bir toplantıda asker göndermeyi düşünmediklerini söylediler.

NATO'ya katılmaya hazırlanan İsveç de savaşın yıktığı ülkeye kara birlikleri göndermeyi düşünmediğini söyledi.

Başbakan Ulf Kristersson, ülkesinin transatlantik askeri ittifaka katılmasının önündeki son engeli de aşmasından bir gün sonra İsveç kamu yayın kuruluşu SVT'ye verdiği demeçte "Şu an için böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico da hükümetinin Slovak askerlerini göndermeyi teklif etmeyi planlamadığını söyledi. Bununla birlikte, düzenli olarak Rusya yanlısı söylemler kullanan popülist, bazı ülkelerin Ukrayna'nın Rus işgalini savuşturmasına yardımcı olmak için ikili anlaşmalar yapıp yapmamayı değerlendirdiğini doğruladı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum