Netanyahu ABD'nin inşa edeceği limanın Gazzelilerin sürgün edilmesinde kullanılabileceğini öne sürdü

Netanyahu ABD'nin inşa edeceği limanın Gazzelilerin sürgün edilmesinde kullanılabileceğini öne sürdü

Washington bu ayın başlarında yardımların daha kolay girebilmesi için ordunun Gazze sahilinde "geçici" bir yüzer iskele inşa etme planlarını açıklamıştı.

Fotoğraf: X/World Central Kitchen

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, kuşatma altındaki bölgeye yardım gönderilmesine yardımcı olmak üzere Gazze açıklarında ABD tarafından inşa edilecek yeni derme çatma limanın Filistinlileri sürgün etmek için kullanılabileceğini öne sürdüğü bildirildi.

Washington bu ayın başlarında yardımların daha kolay girebilmesi için ordunun Gazze sahilinde "geçici" bir yüzer iskele inşa etme planlarını açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, "Geçici bir iskele, Gazze'ye her gün giren insani yardım miktarında büyük bir artış sağlayacaktır" dedi.

Ancak Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi'nin özel bir toplantısında konuşan Netanyahu, limanın Filistinlilerin Gazze'den çıkarılmasını da kolaylaştırabileceğini öne sürdü.

Kan News muhabirinin aktardığına göre Netanyahu, Filistinlilerin Gazze Şeridi'ni terk etmelerinin önünde diğer ülkelerin onları kabul etmek istememesi dışında "hiçbir engel" olmadığını söyledi.

Bu öneri, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının nihai amacının kendilerinin bölgeden çıkarılması olduğunu uzun zamandır öne süren Filistinliler tarafından öfkeyle karşılandı.

Filistin Ulusal İnisiyatifi lideri Mustafa Barguti bu habere cevaben yaptığı sosyal medya paylaşımında "Gazze'deki Filistinlilerin tamamen etnik temizliğe tabi tutulması hayalinden asla vazgeçmedi" dedi.

Yaklaşık altı aydır tam bir kuşatma altında olan Gazze'de Filistin Sağlık Bakanlığı her üç çocuktan birinin yetersiz beslendiğini ve her 10.000 çocuktan ikisinin açlıktan öldüğünü açıkladı.

Gazze nüfusunun yarısından fazlası şu anda kıtlığın eşiğinde ve bunların çoğu da insani yardım erişiminin son derece sınırlı olduğu kuzey vilayetlerinde bulunuyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'nin kuzeyinde bugünden Mayıs ayına kadar kıtlık beklendiğini söyledi.

İsrail Gazze'ye yardım girişini kısıtladığını reddederek, yardım sevkiyatının engellenmesinden BM'nin sorumlu olduğunu iddia etti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.