Netanyahu: Ateşkes sağlansa dahi Refah'a saldıracağız

Netanyahu: Ateşkes sağlansa dahi Refah'a saldıracağız

İsrail ordusunun 1.4 milyon Gazzelinin sığındığı Refah'a saldırı gerçekleştirmesi durumunda bölgede büyük bir insani felaketin yaşanmasından endişe ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile Gazze'de ateşkes sağlansa bile Refah'a yönelik saldırının gerçekleşeceğini söyledi.

Dünya İsrail'e sınır kentine yönelik askeri planlarını durdurması çağrısında bulunurken, Netanyahu CBS'e Refah'a yönelik yaklaşan saldırı hakkında konuştu.

Gerçekleşmesi durumunda bu saldırı, çoğu Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerinden göç etmek zorunda kalan 1.4 milyon Filistinlinin hayatını tehlikeye atacak.

Bu gelişme, Paris ve Kahire'de Gazze'de kıtlığın pençesinde kıvranan insani durumu hafifletebilecek ateşkes görüşmelerinin yapıldığı bir dönemde geldi.

Netanyahu, altı haftalık ateşkesin daha geniş kapsamlı bir barış anlaşmasının ilk adımı olup olamayacağını soran CBS muhabirine "Evet, zafer yakın ve Hamas'ı ortadan kaldırmadan zafere ulaşamayız" dedi.

"Hamas birliklerinin dörtte birini Refah'ta bırakıp, tamam, sorun yok, orada kalacaklar diyemeyiz. Bu IŞİD'in dörtte birinin bırakılacağını söylemek gibi bir şey, çünkü biliyorsunuz hemen kendilerini yeniden yapılandıracaklar."

Netanyahu "Hamas'ı yok etmek, rehineleri serbest bırakmak ve Gazze'nin bir tehdit oluşturmamasını sağlamak" şeklindeki savaş hedeflerini yineleyerek ateşkes umutlarını daha da söndürdü.

Netanyahu, İsrail'in Filistinli tutukluları serbest bırakması, derhal ateşkes ilan etmesi ve askerlerini Gazze'den çekmesi karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören Hamas'ın ateşkes önerisini daha önce reddetmişti.

"Dolayısıyla Hamas'ı yok etmek, rehineleri serbest bırakmak ve Gazze'nin bir tehdit oluşturmamasını sağlamak gibi savaş hedeflerine ulaşmak için tam zafer önemlidir. Ama bence aynı zamanda gelecekte barışçıl bir Orta Doğu için de gerekli." dedi Netanyahu.

"Bu (Refah’a saldırı kastediliyor) bizi zaferimizin tamamlanmasına doğru gerçek bir noktaya taşıyor ve bundan vazgeçmeyeceğiz. Eğer bir anlaşma yaparsak, bu biraz gecikecektir. Ama gerçekleşecek. Eğer bir anlaşma yapamazsak, yine de başaracağız.

"Yapılmak zorunda. Çünkü hedefimiz tam zafer ve bu zafere çok yakınız. Operasyona başladığımızda zafere aylarca değil, haftalar kadar uzak olacağız."

Yardım kuruluşları Gazze'deki durumla ilgili olarak alarm verirken, Refah'ta büyük sıkıntılar yaşandığı ve kuzeyde açlık vakalarının bildirildiği daha da vahim bir durum olduğu ifade ediliyor.

ABD ve İngiltere gibi müttefikler bile İsrail'i Refah'ta sivilleri tehlikeye atabilecek bir saldırıya karşı uyarırken, Mısır yüz binlerce Filistinlinin kendi topraklarına itilmesinden endişe ediyor

İsrail ordusunun Refah'a yönelik bir saldırı için askeri kurula sivillerin "çatışma bölgelerinden" çıkarılmasını da içeren bir plan sunduğu bildirildi.

Ancak İsrail şu ana dek Gazze’deki saldırılarında sivillerin tahliyesine ilişkin hiçbir planı uygulamış değil.

İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşta büyük çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere 30.000'e yakın Filistinli öldürüldü ve tüm yerleşim bölgesi yerle bir edildi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.