Netanyahu: İran nükleer konusunda yalan söyledi

Netanyahu: İran nükleer konusunda yalan söyledi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran'in nükleer çalışmalarında dair beklenen açıklamayı yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu basın toplantısında yaptığı sunumda İran'a ait 50 bin dosya ve 183 cd'den oluşan gizli dosyayı ele geçirdiklerini söyledi.

Dosyalarda İran hükümetinin nükleer arşivi olduğunu iddia etti. Dosyalarda ve cd'lerde yer alan fotoğraf, video ve taslaklardan örnekleri gösterdi.

Netanyahu dosyaları ele geçirmelerinin "Büyük bir istihbarat başarısı" olduğunu söyledi.

İsrail başbakanı, İran yönetiminin daha önce hiç nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını savunduğunu ama ele geçirdikleri belgelerin geçmiş nükleer silah programlarını kanıtladığını öne sürdü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın nükleer silah peşinde olmadığını beyan ederken yalan söylediğini öne sürdü.

Netanyahu, Tahran’ın 2015’te uluslararası güçlerle nükleer anlaşmaya imza attıktan sonra da nükleer silah konusundaki çalışmalarını sürdürdüğünü ve hatta genişlettiğini savundu.

İsrail televizyonundan canlı yayınlanan açıklamasında Netanyahu, “İran’ın liderleri nükleer silah edinme çabası yürüttüklerini defalarca reddettiler. Bu gece size tek bir şey söyleyeceğim: İran yalan söyledi” dedi.

Açıklaması sırasında İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili belgeler paylaşan Netanyahu, “İran 2015’te nükleer anlaşmayı imzaladıktan sonra da gizli dosyalarını gizlemeye yönelik çabalarını yoğunlaştırdı. 2017’de İran nükleer silah dosyalarını Tahran’daki çok gizli bir mekana taşıdı” diye konuştu.

Netanyahu, İran’ın gelecekte kullanmak üzere nükleer silahlar konusundaki bilgilerini muhafaza ettiği ve genişlettiği iddiasında bulundu.

Netanyahu, hükümetinin Tahran rejiminin bir zamanlar nükleer silah programının bulunduğunu kanıtlayan “yarım ton” gizli İran belgesi edindiğini söyledi.

Bunu “büyük bir istihbarat başarısı” olarak niteleyen Netanyahu, belgelerin, İran’ın 2015 tarihli nükleer anlaşmadan önce nükleer emelleri hakkında yalan söylediğini kanıtladığını belirtti.

Konuşmasını İngilizce yapan Netanyahu, ellerindeki materyallerin “Amad” adlı İran projesinin amacının silah geliştirmek olduğunu gösteren kanıtlarla dolu olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump 12 Mayıs’a kadar İran nükleer anlaşmasından çekilip-çekilmeme konusunda karar verecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.