Netanyahu İsrailli istihbarat şeflerinin ABD'li yetkililerle görüşmelerini engelliyor

Netanyahu İsrailli istihbarat şeflerinin ABD'li yetkililerle görüşmelerini engelliyor

On yıllardır İsrail'i ziyaret eden kongre heyetleri ve üst düzey Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri rutin olarak ordu ve güvenlik servislerinin başkanlarıyla bir araya geliyor.

Axios'a konuşan üç ABD'li ve İsrailli yetkiliye göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana İsrail'in istihbarat ve güvenlik şeflerinin ABD'li yetkililer ve milletvekilleriyle görüşmesini birçok kez yasakladı.

Yetkililer, Netanyahu'nun, hükümetinin savaş stratejisi konusunda derin bir bölünme yaşadığı ve ABD ile ilişkilerin daha da gerginleştiği bir dönemde, Amerikalı politikacıların ve diplomatların İsrail'den duyduklarını kontrol etmeye çalışıyor gibi göründüğünü söyledi.

ABD'li yetkililer Netanyahu'nun savaşla ilgili haberleri kontrol etmek için en son üç hafta önce Mossad ve Shin Bet istihbarat ve güvenlik kurumlarının yöneticilerinin Senatör Marco Rubio (R-Fla.) ile görüşmesini yasakladığını söyledi.

Senato'nun istihbarat komitesinin başkan yardımcısı Rubio, geçen ay İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında bu toplantıları talep etmişti.

Netanyahu da Rubio ile bir araya geldi. Senatörün ofisi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Yetkililer Netanyahu'nun bu hamlesinin Rubio'ya yönelik bir saldırı olmadığını söyledi.

Bu kurumların liderleri İsrail'in savaş sonrası Gazze için daha net bir strateji oluşturması gerektiğini ve Hamas yenildikten sonra Filistin Yönetimi'nin bir rolü olması gerektiğini düşünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Kabine Bakanı Benny Gantz, Netanyahu'dan savaş sonrası için bir strateji hazırlamasını açıkça talep ettiler.

Netanyahu ise Hamas yenilgiye uğratılana kadar bir stratejiye ihtiyaç olduğunu reddediyor ve Filistin Yönetimi'nin Hamas sonrası Gazze'de liderlik rolü üstlenmesine karşı çıkıyor.

İsrail'in bazı güvenlik yetkilileri Netanyahu'nun savaşla ilgili kararlarını siyasi kaygıların ve Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'ni devirip Gazze'yi yeniden işgal etmek isteyen radikal sağ partilere olan bağımlılığının yönlendirdiğine inanıyor.

İsrail güvenlik kurumlarının liderleri, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılardaki başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendi.

Netanyahu ise üstlenmedi.
Başbakan ve destekçileri suçu politikacıların daha geniş çaplı politika hataları yerine askeri ve istihbarat servislerine odaklamaya çalıştı.

On yıllardır İsrail'i ziyaret eden kongre heyetleri ve üst düzey Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri rutin olarak ordu ve güvenlik servislerinin başkanlarıyla bir araya geliyor.

ABD'li ve İsrailli yetkililer, ABD'li yetkililerin genellikle bu kurumların şeflerini güvenilir, profesyonel ve apolitik olarak gördüklerini ifade ediyorlar.

Ancak ABD'li ve İsrailli yetkililer, son birkaç aydır Mossad ve Shin Bet'ten doğrudan sorumlu olan ve ABD'li politikacı ve yetkililerle görüşmelerini onaylaması gereken Netanyahu'nun bu görüşmelerin birçoğunu engellemeye çalıştığını ifade etti.

İsrailli bir yetkili 7 Ekim'den bu yana İsrail'i ziyaret eden kongre delegasyonlarından sadece birinin Mossad ve Shin Bet yöneticileriyle görüştüğünü, bunun da savaş öncesine kıyasla önemli bir gerileme olduğunu söyledi.

ABD'li ve İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun birkaç ay önce Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı General Herzi Halevi ile görüşmesini engellemeye çalıştığını söyledi.

Varılan uzlaşmaya göre Halevi, Blinken ve İsrail savaş kabinesi üyeleri arasındaki bir toplantıya katıldı.

ABD'li yetkililerden biri "Bunun gibi birkaç vaka yaşandı” dedi ve ekledi:

“Bibi'nin -Netanyahu- ABD hükümetinin kendi çizgisine ters düşen bilgileri almasını engellemeye çalıştığı bizim için açıktı."

Yetkili, Netanyahu'nun yasağının sadece kısmen etkili olduğunu, çünkü her iki ülkedeki yetkililer arasında yasağın etrafından dolaşmanın yollarını bulan birçok ilişki kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.