Netanyahu liderliğindeki kabine toplantısı çıkan tartışma sonrası aniden sona erdi

Netanyahu liderliğindeki kabine toplantısı çıkan tartışma sonrası aniden sona erdi

İsrail medyasında yer alan haberlerde toplantının "patlamadan" önce üç buçuk saat sürdüğü belirtildi.

İsrail basınına göre, Perşembe akşamı gerçekleştirilen İsrail diplomatik-güvenlik kabine toplantısı, çıkan bir tartışma üzerine aniden sona erdi.

Kabine toplantısı, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı sona erdikten sonra Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere yapılmıştı.

Ancak milletvekilleri, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısı sırasında İsrail askerlerinin hataları ve davranışlarına ilişkin soruşturma konusunda genelkurmay başkanı ve savunma teşkilatıyla karşı karşıya geldi.

Milletvekilleri, saldırıya karşı hazırlık yapılıp yapılmadığını araştıracak olan soruşturmanın Gazze'deki savaşın sona ermesinin hemen ardından başlatılacağı sözünün verildiğini söyledi.

İsrail medyasında yer alan haberlerde toplantının "patlamadan" önce üç buçuk saat sürdüğü belirtildi.

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulaştırma Bakanı Miri Regev yoğun tartışmalara katılanlar arasındaydı.

Regev, soruşturma kararının milletvekillerinin bilgisi dışında alındığını söyledi ve ordunun şu anda tamamen savaşa odaklanması gerektiğini savundu.

Gazze'nin geleceği üzerine tartışma

Gazze'ye yönelik savaşın ardından ne olması gerektiğine ilişkin tartışma, koalisyon içindeki derin ideolojik bölünmeleri ortaya çıkardı; Ben Gvir ve Smotrich toplantıda Gazze'deki Filistinlilerin kalıcı olarak yerlerinden edilmesi ve yerlerine İsrailli yerleşimcilerin yerleştirilmesi gerektiği yönündeki görüşlerini yineledi.

Toplantıdaki bir diğer tartışma konusu da soruşturmaya eski savunma bakanı Şaul Mofaz'ın da dahil edileceğinin açıklanması oldu. Mofaz'ın 2005 yılında İsrail'in Gazze'den tek taraflı olarak çekilmesinde rol oynaması ve Filistin Yönetimi ile güvenlik koordinasyonunda kilit bir isim olması nedeniyle bu karar aşırı sağcı siyasetçiler arasında hoşnutsuzluk yarattı.

Bir bakan, İbranice yayın yapan Kan News'e yaptığı açıklamada tartışmaların "alçakça" olduğunu ve ordunun saldırıya uğrayarak "savunma kurumunun bazı üst düzey üyelerinin ortada kalmasına" neden olduğunu söyledi.

Soruşturmayı yürütmek üzere tam bir ekibin görevlendirilip görevlendirilmediği konusunda da anlaşmazlık yaşandı ve bu konuda net bir cevap verilmedi.

Ben Gvir'in "her eleştiri küfür değildir, biz bakanız ve bu bizim işimiz" diyerek genelkurmay başkanını sorgulama hakkını savunduğu bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sonunda tüm tartışmaları keserek oturumu sonlandırdı ve toplantının başka bir zaman devam edeceğini söyledi.

"Fırtınalı tartışmalar"

Cuma günü Smotrich, İsrail medyasında toplantıya ilişkin çıkan haberlere yanıt vererek toplantının "patlamadığını", bunun yerine toplantının gece yarısı sona erdiğini söyledi.

Smotrich, "Gerçekten de son beş dakikada soruşturma ekibi konusunda fırtınalı bir tartışma yaşandı, ancak yüksek sesler genelkurmay başkanının önünde değil bakanlar arasındaydı" dedi.

Smotrich tartışmaların üç ana konu etrafında şekillendiğini de sözlerine ekledi: Savaş devam ederken soruşturma yapma hakkı, soruşturmaların ordu içinde mi yoksa siyasi düzeyde mi yürütülmesi gerektiği ve Mofaz'ın katılımı.

Smotrich, "Benim görüşüm, savaşın devamıyla ilgili dersler çıkarmak üzere tasarlanan operasyonel soruşturmaların savaş sırasında, geri kalanların ise savaştan sonra yapılması gerektiği yönünde. Anladığım kadarıyla Genelkurmay Başkanı'nın görüşü de bu yönde" diyerek bu konunun ordunun işi olduğuna inandığını belirtti.

İsrailli siyasetçi Yair Lapid de X'e yaptığı açıklamada toplantıdan sızan bilgileri "rezalet ve bu kabinenin çok tehlikeli olduğunun bir başka kanıtı" olarak değerlendirdi.

Lapid, "İsrail Devleti hükümeti ve liderini değiştirmelidir. Bu insanlar ordudaki erkek ve kadınlarının fedakarlık ve kahramanlıklarına layık değiller ve stratejik bir karara öncülük edemezler. Şimdi gitmeleri gerekiyor" diye ekledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.