Netanyahu'dan dikkat çeken çıkış: ABD'ye olan bağımlılığı bitirmeliyiz
İsrail Başbakanı Netanyahu, ülkesinin ABD'den aldığı askeri desteğe bağımlı kalmaması gerektiğini belirterek yerli silah üretiminin artırılması çağrısında bulundu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin askeri alanda ABD'ye olan bağımlılığını azaltması ve kendi savunma sanayi kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı, işgal altındaki Batı Şeria'da yedek subaylara hitaben yaptığı konuşmada, ABD'den alınan desteğe teşekkür etmekle birlikte İsrail'in artık kendi imkanlarına dayanması gerektiğini ifade etti.
"Kendi bağımsız silahlanma ağımızı kurmamız gerekiyor. Silahlarımızı kendimiz üretmeliyiz" diyen Netanyahu, ülkesinin dış desteğe bağımlılıktan kurtulmasının stratejik bir zorunluluk olduğunu savundu.
Netanyahu'nun açıklamaları, ABD ile İran arasında 17 Haziran'da Orta Doğu'daki savaşı sona erdirmeyi hedefleyen ön anlaşmanın duyurulmasının ardından geldi. İsrail yönetimi söz konusu anlaşmaya yönelik eleştirilerini sürdürürken, Netanyahu son dönemde Washington'a olan askeri bağımlılığın azaltılması gerektiğini daha sık dile getiriyor.
1948'deki kuruluşundan bu yana İsrail, ABD'den en fazla yardım alan ülke konumunda bulunuyor. Dış İlişkiler Konseyi'nin (CFR) verilerine göre İsrail'e sağlanan ekonomik ve askeri yardımların enflasyona göre güncellenmiş toplam değeri 300 milyar doları aşıyor.
2016 yılında imzalanan ve 2019'dan itibaren yürürlüğe giren anlaşma kapsamında İsrail, ABD'den yıllık yaklaşık 3,8 milyar dolarlık askeri yardım alıyor. Bu yardım, İsrail savunma bütçesinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Anlaşmanın 2028 yılına kadar sürmesi öngörülüyor.
Netanyahu daha önce de çeşitli açıklamalarında İsrail'in uzun vadede ABD yardımına olan bağımlılığını sona erdirmeyi hedeflediğini belirtmişti.
Kaynak: Mepa News
