Netanyahu'nun savaş kabinesi çatırdıyor

Netanyahu'nun savaş kabinesi çatırdıyor

Netanyahu'nun eski bir muhalifi olan Gantz, Hamas saldırısının ardından ulusal birliği göstermeyi amaçlayan "savaş kabinesi"ne katıldı.

İsrail'in savaş dönemi koalisyonunda, Bakan Benny Gantz'ın partisinin planlanan bütçe değişikliklerine karşı oy kullanacağını açıklamasının ardından çatlaklar oluşmaya başladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yazdığı bir mektupta Gantz, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in dini okullara ve işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimlere ekstra harcama yapma planlarına karşı olduğunu belirtti.

Gantz mektubunda, "Savaş çalışmaları veya ekonomik büyümenin ilerletilmesiyle bağlantılı olmayan koalisyon fonlarının ya da herhangi bir ek bütçenin dağıtılmasına karşı çıkacağız" ifadelerine yer verdi.

Mevcut koalisyon hükümeti Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği ve 1.200 İsraillinin ölümüne ve 240 kişinin rehin alınmasına neden olan saldırının ardından kuruldu.

Netanyahu'nun eski bir muhalifi olan Gantz, Hamas saldırısının ardından ulusal birliği göstermeyi amaçlayan "savaş kabinesi"ne katıldı.

Ancak 2023 yılsonu bütçesine ilişkin sızdırılan bir rapor, Yeşivalar için ayrılan fonun 133 milyon dolar artırıldığını ve Smotrich'in aşırı sağcı partisi tarafından yönetilen Ulusal Misyonlar Bakanlığı'na 107 milyon dolar tahsis edildiğini ortaya koydu.

Gantz'ın partisi, özel ultra-Ortodoks okul maaşlarına yapılması kararlaştırılan zammı da üç katına çıkaran bütçeyi "halkın gözüne sokulan bir parmak" olarak nitelendirdi.

Times of Israel'in aktardığına göre partiden bir kaynak, Gantz'ın "düzgün eğitimi" ve Batı Şeria yerleşimleri için güvenlik bütçesini desteklediğini ancak "bugün hükümete sunulan şeyin bu olmadığını" söyledi.

Ancak Netanyahu'nun ofisi, Pazartesi günü oylamaya sunulacağını açıkladığı bütçeye yönelik eleştirileri "siyasi tartışmanın toplam bütçenin yüzde biri ile ilgili olduğunu" söyleyerek reddetti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.