Netanyahu'nun sırdaşı Gazze ile ilgili görüşmeler için Washington'a gidiyor

Netanyahu'nun sırdaşı Gazze ile ilgili görüşmeler için Washington'a gidiyor

Netanyahu Pazartesi günü Gazze'ye eşine az rastlanır bir ziyaret gerçekleştirerek askerlere şunları söyledi "Kim durmaktan bahsediyorsa, böyle bir şey yok."

Axios'a konuşan iki İsrailli ve ABD'li yetkiliye göre, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in Salı günü Washington'a giderek Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'nda İsrail'in Gazze'deki savaşı azaltma ve düşük yoğunluklu bir operasyona geçme planlarıyla ilgili görüşmeler yapması bekleniyor.

Neden önemli?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun en yakın sırdaşı olan Dermer'in yapması beklenen görüşmeler, Biden yönetimi ile İsrail hükümeti arasında savaşın yüksek yoğunluklu aşamasının ne zaman sona ereceği ve sona erdikten sonra Gazze'de neler olacağı konusunda artan gerilimin ortasında gerçekleşecek.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Biden yönetimi ile Netanyahu hükümeti arasındaki ana tartışma konusunun "olayların nasıl ve hangi zaman diliminde sonlandırılacağı" olduğunu söyledi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Dermer'in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Tony Blinken ve Kongre üyeleriyle bir araya geleceğini söyledi.

İsrailli yetkili, Dermer'in İsrailli yetkililerin Ocak ayı sonunda başlamasını bekledikleri savaşın düşük yoğunluklu aşamasına ilişkin İsrail'in planlarını ve önümüzdeki uzun geçiş aşamasında Gazze'deki sivil işlerin nasıl idare edileceğini ele almasının beklendiğini söyledi.
    
Yetkili, Dermer'in ayrıca Netanyahu'nun savaş sona erdiğinde Gazze'de ne olacağı ve uzun vadede bölgeyi kimin yöneteceği konusundaki düşüncelerini de ele alacağını sözlerine ekledi.

Biden yönetimi, Hamas sonrası gerçekte Gazze'nin yönetiminde Filistin Yönetimi'nin bir rolü olmasını istediğini açıkça ifade etmişti. ABD'li bir yetkili, Netanyahu'nun daha önce bu fikri reddettiğini ancak son haftalarda Dermer ve diğer İsrailli yetkililerin ABD'li mevkidaşlarıyla "R.P.A" -yeniden yapılandırılmış Filistin Yönetimi- hakkında konuşmaya başladıklarını söyledi.

Yetkili, geçen hafta Savunma Bakanlığı Politika Şefi Dror Shalom başkanlığındaki bir İsrail heyetinin savaşın ardından yapılacak görüşmeler için Washington'u ziyaret ettiğini ve "R.P.A" kısaltmasını kullandığını söyledi.
    
Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Dermer'in ofisi ve Dışişleri Bakanlığı yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

Arka planda neler oluyor?

İsrailli bir yetkili, Dermer'in İsrail'in mühimmat stokuyla ilgili endişeleri ve ABD'nin silah sevkiyatını hızlandırması talebini de ele almasının beklendiğini söyledi.

İsrailli ve ABD'li yetkililer, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın geçen hafta Blinken ile görüştüğünü ve mühimmat teslimatındaki gecikmeden duyduğu endişeyi dile getirdiğini söyledi.
    
Gallant gecikmenin siyasi amaçlı olup olmadığını sordu ve Blinken bunun siyasi amaçlı olmadığı konusunda güvence verdi. İki ABD'li yetkili İsrail'e mühimmat teslimatının yavaşlatılması yönünde bir karar alınmadığını söyledi. "Bu tamamen evrak işleriyle ilgili bir konu" dediler.

Netanyahu Pazartesi günü Gazze'ye eşine az rastlanır bir ziyaret gerçekleştirerek askerlere şunları söyledi "Kim durmaktan bahsediyorsa, böyle bir şey yok."

Daha sonra İsrail'in Gazze'deki operasyonunu genişletme sözü veren Netanyahu, Hamas ve diğer gruplar tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın tek yolunun askeri baskı olduğunu savundu. İsrail, 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıya benzer bir saldırının bir daha gerçekleşemeyeceği bir gerçeklik oluşturmak için "Hamas'ı yok etme" sözü vermişti.
    
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre iki ayı aşkın süredir devam eden saldırılarda 20.600'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Bölgede zaten vahim olan insani koşullar daha da kötüleşmeye devam ederken BM, Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin verilmemesi halinde daha fazla insanın hastalık, susuzluk ve açlıktan ölmeye başlayabileceği uyarısında bulundu.

Suriye’de öldürülen İranlı general

Dermer'in ziyareti, Pazartesi günü Suriye'de üst düzey bir İranlı generalin öldürüldüğü hava saldırısının ardından İsrail'in kuzey sınırında artan gerilimin arka planında gerçekleşecek.

Tahran saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak İsrailli yetkililer ordunun Suriye ve Lübnan'dan gelecek bir misillemeye hazırlandığını söyledi.
    
İsrailli bir yetkiliye ve İran basınında çıkan haberlere göre öldürülen general Rıza Musavi, İran'ın Suriye'deki milislerine ve Lübnan'daki Hizbullah'a silah sevkiyatından sorumluydu.
    
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Musavi'ye suikast düzenlemesinin bedelini ödeyeceği uyarısında bulundu. Hizbullah İsrail saldırısının "sınırı aştığını" söyledi.

Biden yönetimi İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi düşürmek için diplomatik bir çözüm üzerinde çalışıyor.

Kaynak: Mepa News, Axios

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.