Netanyahu'nun vampir karikatürü Kanada'yı karıştırdı

Netanyahu'nun vampir karikatürü Kanada'yı karıştırdı

Naziler tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere, uzun süredir devam eden Yahudi karşıtı mecazlar Yahudileri vampirlere benzetiyor.

Montreal'de yayınlanan bir gazete Çarşamba günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu bir vampir olarak tasvir eden karikatürü nedeniyle Yahudi karşıtlığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Sadece dijital ortamda Fransızca yayın yapan La Presse gazetesi, Netanyahu'yu sivri kulakları ve pençeleriyle, 1922 yapımı Nosferatu filmindeki vampiri anımsatan bir şekilde, yelkenli bir geminin güvertesinde uzun bir palto ile dururken gösterdi.

Altında ise "Nosfenyahou Refah yolunda" yazısı yer alıyordu.

Naziler tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere, uzun süredir devam eden Yahudi karşıtı mecazlar Yahudileri vampirlere benzetiyor. La Press'in yöneticisi özür diledi ve karikatürün Yahudi halkına değil İsrail hükümetine yönelik bir eleştiri olduğunu söyledi.

Netanyahu'nun, yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası saldırısı bölgede yeni bir katliamın yaşanma ihtimali nedeniyle büyük bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda.

Aralarında Başbakan Justin Trudeau'nun da bulunduğu Kanadalı siyasetçiler, Yahudi liderler ve diğerleri karikatürü anında eleştirerek "iğrenç" olarak nitelendirdi.

Trudeau "Yahudi karşıtlığını ve bu tür imaları geri getirmek kabul edilemez" dedi.

Trudeau'nun bazı bakanları da karikatürü eleştirerek "korkunç" ve "Yahudi karşıtı bir kinaye" olarak nitelendirdi ve Gazze'deki çatışmalarla ilgili olarak Kanada'da zaten yüksek olan tansiyonu arttırma riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Karikatür gün ortasında kaldırılmış ve La Presse bir özür açıklaması yapmıştı.

Genel yayın yönetmeni Stephanie Grammond karikatürün "Yahudi halkına değil" İsrail hükümetine yönelik bir eleştiri olduğunu söyledi.

Grammond, "Niyetimiz asla Yahudi karşıtlığını ya da zararlı önyargıları teşvik etmek değildi" dedi.

Kanada'nın Montreal kenti büyük bir Yahudi cemaatine ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.