New York Times: İran, Hürmüz'de ticari gemilere yönelik saldırılarını sürdürüyor
New York Times'a göre İran, ağustos başından bu yana Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere haftada yaklaşık 30 İHA ve 10 gemisavar füze saldırısı düzenledi.
İran'ın Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere yönelik saldırılarını sürdürdüğü, bölgeden petrol ihracatının yeniden toparlanmasına rağmen deniz taşımacılığındaki güvenlik riskinin devam ettiği bildirildi.
New York Times'ın Batılı bir güvenlik yetkilisi tarafından paylaşılan gizli verilere dayandırdığı haberine göre İran, ağustos ayının başından bu yana Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemilere karşı haftada yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) ve 10 gemisavar füze saldırısı düzenledi.
Söz konusu saldırıların önemli bir bölümünün hedefini vurmadığı belirtilirken, son 10 gün içinde en az 4 ticari geminin İran tarafından vurulduğu kaydedildi.
İngiliz donanmasının kayıtları
İngiliz Deniz Kuvvetleri tarafından işletilen Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) biriminin kayıtları da Hürmüz'deki saldırıların sürekliliğine işaret ediyor.
UKMTO'nun verilerine göre 10 Eylül'den bu yana en az 13 gemi, mühimmat veya mühimmat parçalarının isabet etmesi sonucu hasar gördü. Ancak kurum, olayların sorumlusunu her vakada belirlemiyor ve bazı kayıtların gemi mürettebatının gönüllü bildirimlerine dayanması nedeniyle listenin eksik olabileceğine dikkat çekiyor.
UKMTO'nun eylül ayındaki kayıtlarında tanker ve kargo gemilerinin kimliği belirsiz mühimmatlarla vurulduğu, bazı olaylarda yangın çıktığı ve bazı mürettebatın yaralandığı görülüyor. 23 Eylül'de bir kargo gemisi vurulduktan sonra yangın çıkarken, 21 Eylül'de bir LPG tankeri mühimmat parçalarının isabetine maruz kaldı.
Petrol ihracatı toparlanırken risk sürüyor
Saldırılar, Hürmüz Boğazı üzerinden enerji taşımacılığının yeniden artmaya başladığı bir dönemde gerçekleşiyor.
Bölgedeki petrol ihracatının savaşın ilk dönemlerine kıyasla toparlandığı belirtilirken, bu durum deniz taşımacılığının normale döndüğü anlamına gelmiyor. NYT'nin aktardığı uzman değerlendirmelerine göre sevkiyatların bir bölümü ABD askeri koruması altında, Umman kara sularından geçen rotalar üzerinden gerçekleştiriliyor.
Bazı ticari gemilerin de saldırılardan kaçınmak amacıyla transponderlerini kapattığı bildiriliyor. Ayrıca bölgedeki petrol ihracatındaki artışın bir bölümü Hürmüz Boğazı'nı tamamen veya kısmen devre dışı bırakan alternatif güzergahlardan gerçekleştiriliyor.
Kpler verilerine göre ihracatın yeniden yükselmesi, Hürmüz'deki deniz trafiğinin savaş öncesindeki normal seviyesine döndüğü anlamına gelmiyor. Şirketin ticaret risk analistlerinden Ana Subasic, artan petrol ve gemi hareketliliğinin “akışların normalleştiği” şeklinde yorumlanamayacağını belirtti.
İran'ın deniz taşımacılığı üzerindeki baskısı
NYT'nin haberine göre İran'ın saldırıları, Tahran'ın Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolünü sürdürerek ABD ve bölge ülkeleri üzerindeki baskı aracını koruma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
İran Devrim Muhafızları da çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı'nda yaklaşık her 24 saatte bir hedeflere saldırdığını belirterek ticari gemilere yönelik operasyonlarını ilk kez daha açık şekilde kabul etti. Bir Muhafızlar sözcüsü, gemilerin geçişini engellediklerini ancak bir süredir ABD'nin buna askeri karşılık vermediğini söyledi.
Bununla birlikte ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), eylül ayında Hürmüz'deki İran saldırılarına ilişkin NYT'nin sorularına yanıt vermedi. Pentagon da eylül başından bu yana İran'a veya İran gemilerine yönelik yeni bir saldırı açıkladığını bildirmedi.
Uzmanlara göre Washington'ın saldırılara doğrudan karşılık vermemesi, ABD yönetiminin İran'la çatışmadan diplomatik bir çıkış yolu aramasıyla bağlantılı olabilir. Ancak ABD'nin ticari gemilere sağladığı askeri korumanın uzun süre sürdürülebilir olup olmadığı da tartışılıyor.
Hürmüz Boğazı'ndaki durum, İran ile ABD arasındaki gerilimin en önemli unsurlarından biri olmayı sürdürüyor. Petrol sevkiyatlarının yeniden artmasına rağmen ticari gemilere yönelik saldırıların devam etmesi, bölgedeki deniz taşımacılığının halen yüksek güvenlik riski altında olduğunu gösteriyor.
Kaynak: Mepa News
