Nijer ABD ile askeri işbirliğini kesti

Nijer ABD ile askeri işbirliğini kesti

Açıklama, üst düzey bir ABD heyetinin, cumhurbaşkanını deviren ve Rusya'ya yakınlaşan askeri cunta ile temaslarını yenilemek üzere gerçekleştirdiği üç günlük ziyaretin ardından Nijer'den ayrılmasından sadece bir gün sonra geldi.

Geçtiğimiz yıl bir darbenin gerçekleştiği Nijer’deki cunya yönetimi ABD ile olan askeri işbirliği anlaşmasını "derhal yürürlüğe girmek üzere" feshettiğini açıkladı.

Açıklamada yönetimin, ABD Savunma Bakanlığı'nın Nijer'deki askeri ve sivil çalışanlarıyla ilgili anlaşmayı "derhal geçerli olmak üzere feshetme" kararı aldığı belirtildi.

Açıklama Cumartesi akşamı ulusal televizyonda okundu.

Amerika Birleşik Devletleri halen Nijer'de 100 milyon dolar maliyetle inşa edilen bir insansız hava aracı üssünde 1.000 kadar asker bulunduruyor.

Temmuz 2023'teki darbeden bu yana buradaki hareketler sınırlı kaldı ve Washington yönetime yardımı azalttı.

Cunta Rusya ile işbirliği arayışında

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sadık bir Amerikan müttefiki olan Devlet Başkanı Muhammed Bazum'u desteklemek umuduyla Nijer'e ender görülen bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Sadece dört ay sonra ordu Bazum'u görevden aldı ve ev hapsine mahkum etti.

Cunta, eski sömürgeci güç Fransa'ya karşı sert bir tavır alarak yaklaşık on yıldır görev yapan Fransız birliklerini ülkeden ayrılmaya zorladı.

Nijer ordusu geçmişte Amerika Birleşik Devletleri ile yakın işbirliği içindeydi.

Ancak cunta Rusya ile işbirliği arayışına girerken, ordu tarafından yönetilen komşuları Mali ve Burkina Faso gibi Moskova'yı tam anlamıyla kucaklamaktan geri duruyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.