Nijerya'da El Kaide saldırıları artıyor

Nijerya'da El Kaide saldırıları artıyor

Nijerya'da El Kaide'ye bağlılığını açıklayan Ensaru grubunun son dönemde saldırılarını artırdığı ifade ediliyor.

Nijerya'da El Kaide'ye bağlılığını açıklayan Ensaru grubunun son dönemde saldırılarını artırdığı ifade ediliyor.

Tam adı "Cemaatu Ensar el Muslimin fi Bilad el Sudan" olan ve "Ensaru" olarak anılan yapı, yayınladığı son yazılı açıklamayla El Kaide'nin bir parçası olduğunu ilan etmişti.

Ensaru'dan saldırılar

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Ensaru geçtiğimiz günlerde Nijerya'nın kuzeybatısındaki Zamfara ve Kaduna eyaletleri arasındaki bölgede silahlı milis gruplara bir saldırı düzenledi.

Ensaru'nun düzenlediği saldırıda en az 10 silahlı milisin öldürüldüğü ve çok sayıda milisin de yaralandığı belirtildi.

Ensaru'nun medya kaynakları da saldırıları doğruladı.

Bölgedeki ormanlık alanda grubun etkin olduğu biliniyordu.

Ensaru'nun kuruluşu

Grup tarafından yayınlanan bir açıklamada, grubun 2012 yılında Boko Haram'dan ayrılarak kurulduğu, ayrılma sebebinin ise Boko Haram lideri Ebubekir Şekau'nun "liderliğinde yaşanan bozulma, aşırılık, doğru yoldan sapma" olduğu ifade edilmişti.

Ensaru, Şekau'nun yanlışlarının Boko Haram'a hakim duruma geldiğini, bu sebeple gruptan ayrılmanın bir zorunluluk haline geldiğini kaydetmişti.

El Kaide'ye bağlılık

Grup tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Ensaru, 2020 yılında El Kaide'nin Kuzey Afrika yapılanması olan İslami Mağrip El Kaidesi'ne (İMEK) biat etti.

Ensaru, söz konusu isimle tanınsalar da artık El Kaide'ye mensup olduklarını dile getirdi.

Nijerya'nın kuzeybatısında faal olan grubun, İMEK'in bir parçası olarak 2017 yılında, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması olarak kurulan ve Mali merkez olmak üzere faaliyet gösteren Cemaat Nusret el İslam Vel Müslimin (CNİM) ile operasyonel bağlantıları olduğu düşünülüyor.

Nijer ve Benin'de de faaliyetleri var

Ensaru tarafından yayınlanan açıklamada grubun Nijerya, Nijer ve Benin'de faaliyet gösterdiği kaydedildi.

Cihat yanlısı gruplar uzun süredir Batı Afrika’daki etkinliklerini bölgenin iç kesimlerinden sahil şeridine doğru uzatma stratejisi izliyor. Batı Afrika’nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezleri ve turistik alanlar mevcut. Cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yanı sıra, bölge genelinde cihat yanlılarına karşı ittifaklara dahil olan ülkeler de var.

El Kaide’nin Batı Afrika yapılanması CNİM son süreçte etkinliğini Burkina Faso, Fildişi Sahili ve Benin gibi ülkelere yaymıştı. Bu kapsamda saldırılarını artıran ve etkinlik alanını yayan El Kaide’nin, Nijerya’nın batısı ile doğrudan kara bağlantısı kurması halinde, Ensaru’nun var olan kapasitesinin daha da artacağı ve bölgede daha büyük bir nüfuz kurulabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.