Nijerya'da güvenlik güçleri göstericilerin üzerine ateş açtı

Nijerya'da güvenlik güçleri göstericilerin üzerine ateş açtı

Uluslararası Af Örgütü, Nijerya'nın Lagos eyaletinde güvenlik güçlerinin polis şiddetine karşı gösteri yapan protestoculara ateş açtığına dair "inandırıcı ve rahatsız edici kanıtlar" olduğunu duyurdu.

Nijerya'da polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibine (SARS) karşı devam eden gösteriler sürüyor. Dün olayların şiddetini artırmasıyla yetkililer Lagos eyaletinde 24 saat "sokağa çıkma" yasağı ilan ederken, Uluslararası Af Örgütü ise görgü tanıklarının, askerin protestoculara ateş açması sonucu birçok kişinin öldüğünü söylediğini belirtti.

Lagos eyalet komiseri Gbenga Omotoso da yaptığı açıklamada "Lagos'a uygulanan 24 saatlik sokağa çıkma yasağının ardından Lekki Toll Plaza'da ateş edildiğine dair raporlar olduğunu" söyleyerek, eyalet hükümetinin olayla ilgili soruşturma emri verdiğini duyurdu.

Olay yerinden yayın yapan Nijerya kanalları da açılan ateşin sesini yakaladı.

Öte yandan Lagos Valisi Babajide Sanwo-Olu da yaptığı açıklamada "Kötü niyetli kişiler ve suçlular artık bu protestoların arkasında saklanarak, devletimize karşı kargaşa çıkartırken çok sayıda can kaybı yaşandı" ifadesini kullandı.

 

 

2 cezaevinden 2 bine yakın mahkum kaçtı

Nijerya'da polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibine (SARS) karşı devam eden protesto gösterileri sırasında Lagos'ta silahlı kişilerin bastığı iki cezaevinden iki bine yakın mahkum firar etti.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Manga, yaptığı açıklamada, kalabalık bir silahlı grubun Lagos'ta iki cezaevini basıp görevlileri zapt ettiğini belirtti.

Manga, cezaevlerinde yapılan yoklamada 1993 mahkumun kaybolduğunu kaydetti.

 

 

Gösteriler, ülke geneline yayıldı

Nijerya'nın Delta eyaletinde iki hafta önce, bir gencin SARS tarafından öldürülmesinin ardından sosyal medyada ünlüler ve aktivistlerin çağrısıyla Lagos ve başkent Abuja'da başlatılan gösteriler, ülke geneline yayıldı.

Ülkede devam eden protesto eylemlerinde, dün erken saatlerde farklı bölgelerde askerler konuşlandırılırken Edo ve Osun gibi eyaletlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Uluslararası Af Örgütüne göre, geçen haftadan bu yana ülkenin farklı eyaletlerinde devam eden protestolarda en az 15 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.