Nil Krizi derinleşiyor: Fas Etiyopya'ya desteğini açıkladı

Nil Krizi derinleşiyor: Fas Etiyopya'ya desteğini açıkladı

Nil Krizi'ndeki bloklaşmada Fas Mısır'a karşı Etiyopya'ya desteğini açıkladı.

Nil Krizi'nde Fas, Mısır'a karşı Etiyopya'yı destekleme kararı aldı.

Bu karar, Mısır'ın Batı Sahra'nın bağımsızlığı için çalışan ayrılıkçılara desteğine misilleme olarak yorumlandı.

Fas'ın Etiyopya'ya desteği

Fas'ın bu senenin başından itibaren Etiyopya'ya bu krizde destek verdiği ifade ediliyordu. 25 Eylül'de New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi'nde konuşan Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita'nın, konuşmasında Fas'ın Etiyopya'ya destek verdiğini, iki ülkenin her alanda ilişkilerini geliştirdiğini açıklaması iddiaları doğrular nitelikte oldu.

Fas'ın da Nil Krizi'ne dahil olmasıyla Mısır ve Sudan'ın İttifakı'na karşı Etiyopya ve Fas İttifakı oluştu. Etiyopya yönetimi Nil Nehri üzerindeki bu bloklaşmada ABD'nin Mısır'ı, Rusya ve Türkiye'nin ise Etiyopya'yı desteklediğini iddia ediyor.

Fakat Fas'ın Etiyopya ile ilişkileri Nil Krizi'nden ibaret değil.

Dünyanın en büyük fosfat rezervlerine sahip olduğundan suni gübre üretimi konusunda önde gelen ülke olan Fas'ın, Etiyopya'da 6 milyar dolarlık suni gübre yatırımına girişeceği, böylece Etiyopyalı çiftçilere senede 3,8 milyon ton suni gübre satılmasının hedeflendiği açıklandı.

Kasım 2020'de Batı Sahra'da ayrılıkçı Polisario Cephesi ile Fas Krallığı arasında yeniden çatışmalar patlak vermişti. Fas, Mısır'dan Batı Sahra konusunda Fas'ı desteklemesini istemiş ama Mısır bu öneriyi reddetmişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.