Norveç doğal gaz boru hatlarını kamulaştırmayı planlıyor

Norveç doğal gaz boru hatlarını kamulaştırmayı planlıyor

Norveç, doğal gaz boru hatlarını kamulaştırmayı planladığını duyurdu.

Norveç, 2028 yılında sözleşmeleri bitecek doğal gaz boru hatlarını kamulaştırmayı planladığını açıkladı. Hükümet, bu sayede ana gaz hatları üzerinde kontrolu sıkılaştırmayı hedefliyor.

Rusya’nın gazı kısmasının ardından Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi ülkesi haline gelen Norveç, yaklaşık 9 bin kilometrelik bir hatla Avrupa’ya doğal gaz temin ediyor.

Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı tarafından hali hazırda doğal gaz boru hatlarının işletme lisanslarına sahip olan firmalara gönderilen mektupta, hatların kamulaştırılması hedefinden bahsedildi. Mektupta firmalara bu kararın nedenlerine dair herhangi bir açıklamada bulunulmadı.

Norveç’te ülkenin en büyük telekom şirketi Telenor, en büyük banka DNB ve petrol şirketi Equinor kamu kurumları olarak hizmet veriyor.

Ülkede doğal gaz boru hatları ağı Gassled isimli ortaklığa ait. Bu ortaklık doğal gaz boru hatlarının kurulması amacıyla 2003 yılında petrol şirketleri tarafından kurulmuş ve hatların kurulması için milyarlarca dolar harcama yapılmıştı.

Gassled’in ortaklarından biri olan bir kuruluş Reuters haber ajansına kamulaştırma kararının kendileri için de sürpriz olduğunu söyledi.

Norveç hükümeti hali hazırda Gassled konsorsiyumunun yüzde 46,7 hissesine sahip.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.