Nusra Cephesi Liderlerinden Ebu Firas Öldürüldü

Nusra Cephesi Liderlerinden Ebu Firas Öldürüldü

Nusra Cephesi'nde sözcülük görevi yapan ve üst düzey lider kadrosunda bulunan Ebu Firas, hava bombardımanının hedefi oldu.

Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan etkin gruplardan Nusra Cephesi karargâhları, 04 Nisan 2016 tarihinde üst düzey liderlerin hedef alındığı bir saldırı ile vuruldu. Hava saldırısı Nusra Cephesi resmi kaynaklarca doğrulanırken saldırı sonucu örgütün eski resmi sözcüsü Ebu Firas es-Suri kod adlı Rıdvan Nemus’un ve aralarında oğlunun da bulunduğu en az 20 kişinin hayatını kaybettiği örgütle bağlantılı hesaplar tarafından duyuruldu. Saldırının ABD öncülüğündeki IŞİD ile mücadele koalisyon uçakları tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Hava saldırısı, Ebu Firas es-Suri’nin Nusra Cephesi ve Cund’ul Aksa savaşçıları ile toplantı yaptığı sırada gerçekleşti. Bir dönem Nusra Cephesi Askeri Bürosu sorumluluğunu üstlenen Ebu Firas, örgütün Şura Meclisi üyesi. Örgütün sözcülüğünü de yapan bir isim olduğu gibi Şeriat Medreseleri’nin de idaresinden sorumluydu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) söz konusu saldırı hakkında şu açıklamalara yer verdi: “Nusra Cephesi’nin eski resmi sözcüsü Ebu Firas es-Suri, oğlu ve Nusra Cephesi, Cundul Aksa ve Özbek cihatçı gruplardan 20 kişi İdlib’in kuzeybatısında yer alan Kefer Calis köyünde, Nusra Cephesi’ne ait bir karargahta savaş uçakları tarafından hedef alınması sonucu hayatlarını kaybetti. Ayrıca Kuzey İdlib kırsalında Nusra Cephesi ve Cundul Aksa’ya ait 2 ayrı karargah savaş uçakları tarafından hedef alındı.”

Ebu Firas es-Suri kimdir?

Asıl adı Rıdvan Nemus olan Ebu Firas es-Suri, Suriye’nin başkenti Şam’ın batısında kalan Madaya şehrinde 1950 yılında dünyaya geldi. Suriye ordusunda binbaşı rütbesiyle görev yapan Ebu Firas, 1979 yılında ordudaki görevini terk ederek Ürdün’e gitti. Ürdün’de bir müddet yaşadıktan sonra El Kaide saflarına katılmak için 1981 yılında Afganistan’a yerleşti. Suriye dışına çıkmadan önce rejim karşıtı ayaklanmalarda yer aldı.

1982 Hama katliamından önce Afganistan’a yerleşen Ebu Firas es-Suri, askeri tecrübesi nedeniyle Afganistan’da Arap eğitim merkezlerinin yönetmenliğine getirildi. Bölgede kabile şeyhleri ve İslami Cemaatlerle iyi ilişkiler kurduktan sonra onları, silahlı harekete ve Usame bin Ladin önderliğinde cihatçı gruplara yardım etmeye ikna etti.

Celalabad ve Host direnişlerine katıldı. Afganlı savaşçılar ile Arap savaşçıların arasında vuku bulan tartışmalar için kurulmuş Barış Komitesinin üyesiydi.

Pakistanlılar arasında cihat fikrini yaygınlaştırmak ve insanları cihat etrafında toplamak için Usame bin Ladin’in temsilcileri arasında yer aldı. Pakistan’da faaliyet yürüten birçok cemaat liderleri ile görüştü. Genel olarak Afganistan âlimlerinin ve özel olarak Taliban âlimlerinin yetiştiği Hakkaniye Birliği’nin emiri Semi El-Hakk ile bu sıralarda görüştü.

23 yıl Afganistan’da kalan Ebu Firas, 2003 yılında Yemen’e geçiş yaptı. 2011 yılında Suriye savaşı patlak verinceye kadar olaylardan uzak bir şekilde Yemen’de yaşadı. Suriye’ye geldikten sonra Nusra Cephesi’ne katıldı. Azl edilmeden önce örgütün sözcülüğünü yapan Ebu Firas, daha sonra Şeriat Medreseleri’nin başına getirildi.

03 Nisan 2016 tarihinde ABD öncülüğünde koalisyon uçakları tarafından İdlib’te Kefer Calis mıntıkasına düzenlenen hava saldırılarında oğlu ile beraber hayatını kaybetti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.