Nusra Cephesi'nden ABD Destekli Gruba Baskın

Nusra Cephesi'nden ABD Destekli Gruba Baskın

Yakın dönemde 13. Fırka ile sorunlar yaşayan Nusra Cephesi, bu sefer ılımlı muhalefete bağlı Ceyşu't-Tahrir grubunun liderini tutukladı.

Nusra Cephesi, ABD liderliğindeki koalisyon tarafından desteklenen Ceyşu't-Tahrir isimli ÖSO grubunun liderinin ve bir kaç yardımcısının ülke çapında başlatılan operasyonlar sonucu tutuklandığını açıkladı. 

Daha önce liderleri Muhammed el-Ğabi tarafından  -büyük oranda abartılı olarak ifade edildiği üzere- 4 bin  savaşçısı olduğu belirtilen Ceyşu't-Tahrir grubu, Suriye'de İdlib merkezli olarak faaliyet gösteriyor. 

Grubun lideri ve bazı yardımcıları Cumartesi gecesi İdlib'in Kafranbel bölgesinde tutuklandılar. 

Ceyşu't-Tahrir tarafından yapılan açıklamada, liderlerinin yaralandığı ve daha sonra tutuklanarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü, Nusra güçlerinin kurdukları kontrol noktalarında 40'ı aşkın savaşçılarını tutukladıkları belirtildi. 

Ceyşu't-Tahrir grubu geçtiğimiz Şubat ayında ılımlı ve Batı destekli muhalif birlikleri tek çatı altında toplamak amacıyla kurulmuştu.

Nusra Cephesi geçmişte de ABD tarafından desteklenen muhalif grupları hedef almıştı. Mart ayında da Nusra Cephesi ABD'den askeri destek alan ana gruplardan biri olan 13. Fırka'ya saldırmış ve çok sayıda ABD ürünü anti tank roketi ele geçirmişti. 

Ceyşu't-Tahrir grubu olay sonrası ülkedeki güçlü muhalif gruplardan Ahraruş Şam ve diğer gruplara Nusra Cephesi ile aralarındaki sorunları çözmek için arabuluculuk yapmaları çağrısında bulundu. 


Ceyşu't-Tahrir'in açıklaması

Grup ayrıca liderlerinin ABD güdümünde İslâmi hareketlere karşı savaşmadıklarını ispatlamak için bir İslami mahkeme talebinde de bulundu.

Grup, Türkiye sınırında IŞİD'e karşı savaşan savaşçılarına da kısıtlama getirip daha çok Esed rejimi ve İran destekli Şii gruplara karşı savaşmaları çağrısında bulunmuştu.

Suriye'de ikamet eden 40 ilim adamı Nusra Cephesi ve Ceyşu't-Tahrir arasındaki sorunların İslami mahkemeye götürülmesi için teklif yayınladı. Bu teklif iki grup tarafından da kabul edildi. Ceyşu't-Tahrir tarafından yapılan açıklamada, "İlim ehlinin İslami mahkeme çağrısına icabet etitğimizi bildiriyoruz. Nusra Cephesi'nin bu mübarek günlerde bir iyi niyet göstergesi olarak genel emirimiz Muhammed el Ğabi'yi serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz." denildi. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.