Nusret Cephesi'nin kurucularından Ebu Culeybib Dera'da öldürüldü

Nusret Cephesi'nin kurucularından Ebu Culeybib Dera'da öldürüldü

Suriye'de askeri muhalefetin önemli isimlerinden olan ve Nusret Cephesi'nin kurucularından biri olarak gösterilen Ebu Culeybib'in Dera'da öldürüldüğü bildirildi.

Suriye'de 2011 yılında başlayan savaşta muhalefetin en önemli isimlerinden biri olan Ebu Culeybib el Ürdüni (İyad Nazmi Salih Halil), ülkenin güneyindeki Dera ilinde öldürüldü.

Ebu Culeybib, Suriye'de bir dönem en aktif muhalif gruplardan olan Nusret Cephesi'nin kurucu liderlerinden biri olarak gösteriliyordu. Daha önce Irak ve Afganistan gibi bölgelerde de bulunmuş olan cihat yanlısı lider, Hurras ed Din adlı grubun da yöneticilerinden biriydi.

Cihat yanlısı liderin ülkenin güneyinde Esed rejimine karşı askeri muhalefeti yeniden organize etmek için Dera'ya gittiği, bölgede bir süredir faaliyet yürüttüğü ifade edildi.

Bu yılın Temmuz ayında Dera ili tamamen Esed rejimi tarafından ele geçirilmişti. Dera'da birkaç aydır Esed rejimine karşı suikastler düzenleniyordu. Bu saldırılarda Ebu Culeybib'in organize ettiği güçlerin düzenlediği düşünülüyor.

Yerel kaynaklar Ebu Culeybib'in "rehberinin kendisine para karşılığında ihanet etmesi sonucu" Esed rejimi tarafından öldürüldüğünü öne sürdü. Ebu Culeybib ile birlikte kendisine eşlik eden üç ismin daha aynı sadırıda öldürüldüğü belirtildi.

Ebu Culeybib'in ölümüne dair resmi bir açıklama ise henüz hiçbir muhalif grup tarafından yapılmış değil.

Ebu Culeybib kimdir?

Küresel cihat yanlısı oluşumların önemli isimlerinden biri olan Ebu Culeybib, İyad Nazmi Salih Halil ve İyad el Tubeysi isimleriyle de tanınıyor. Ebu Culeybib, Irak el Kaidesi'nin kurucu lideri Ebu Musab Zerkavi ile hem ailevi hem de siyasi bir ilişkiye sahip.

Zerkavi ile ailevi bağlarının da bulunduğu aktarılan Ebu Culeybib'in Zerkavi ile olan ilişkisi Afganistan'a uzanıyor.

Taliban döneminde bölgedeki eğitim kamplarında yer alan Ebu Culeybib, Taliban yönetiminin devrilmesiyle Zerkavi ile birlikle Irak'a geçti.

Irak'ta Zerkavi cihat yanlısı oluşumunu teşkil ederken yanında bulunan en önemli isimlerden biri oldu. Zerkavi'nin 2006 yılındaki ölümüne kadar yanında yer aldı.

Suriye'de başlayan çatışmaların ardından, Nusret Cephesi'nin kuruluşunda yer almak üzere Suriye'ye gitti ve burada üst düzey görevlerde bulundu. Ebu Culeybib burada Nusret Cephesi'nin Dera liderliğini yürüttü, Esed rejimine yönelik birçok önemli saldırıyı organize etti.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından terör listesine alınan isimlerden olan Ebu Culeybib, 2016 yılının mart ayında Nusret Cephesi'nin "Sahil Bölgesi" liderliğine getirildi.

ABD Hazine Bakanlığı'na göre Ebu Culeybib bu dönemde grup içerisindeki en üst düzey üçüncü isimdi.

Nusret Cephesi'nin kendisini yeniden organize ettiği aşamada Ebu Culeybib grupla önemli anlaşmazlıklar yaşadı.

2016 yılının Ağustos ayında, kısa bir süre önce El Kaide'den ayrılarak Şam'ın Fethi Cephesi ismini alan Nusret Cephesi'nden ayrılma kararı aldı.

Kendisiyle birlikte, El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen birçok lider de gruptan ayrıldı. Bu tarihten sonra Ebu Culeybib ve diğer El Kaide bağlantılı isimler farklı organizasyonlar teşkil etme yoluna gitti.

Yerel kaynaklar, Hurras ed Din'in teşkil edilme aşamasında Ebu Culeybib'in Dera'ya gitmek istediğini ancak Tahrir el Şam tarafından engellenerek gözaltına alındığını aktarmıştı.

Ebu Culeybib, 2018 yılının Şubat ayında kurulan Hurras ed Din'in kurucuları arasında yer aldı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.