NYT: Afganistan'ın kırsal bölgeleri emniyet içerisinde

NYT: Afganistan'ın kırsal bölgeleri emniyet içerisinde

New York Times Afganistan'ın kırsalının ve taşra şehirlerinin savaşın ardından ne durumda olduğuna dair çalışmasında savaştan çok yıpranan bu bölgelerin emniyet içerisinde kalkınma faaliyetine girdiğini belirtti.

Nüfusu 40 milyona ulaşan Afganistan, Taliban'ın zaferiyle dünya gündemine oturduğundan pek çok ülkeden çok sayıda muhabir ülkeye akın etmiş durumda.

Fakat muhabirlerin çalışmaları genellikle ülke nüfusunun %11'inin yaşadığı başkent Kabil şehriyle sınırlı kalıyor.

Ülke nüfusunun çoğunluğunun köylerde yaşadığı Afganistan'da taşra şehirleri de Kabil'den çok köylerdeki kültürle benzeşiyor.

New York Times'ın Jim Huylebroek imzalı çalışmasına göre Afganistan'ın taşrası ve kırsal kesimleri 20 yılın ardından ilk kez çatışmasız ve emniyetli günler yaşıyor.

Örneğin Afganistan'ın Vardak ilinin Kabil'in 60 km güneybatısındaki Çark-e Vardak bölgesi halkı "Evimize kurşun isabet etmeyeli uzun zaman oldu." açıklamalarıyla yeni durumdan memnuniyetlerini bildiriyorlar.

"Taliban hakimiyetiyle sağlanan emniyet ve barış ortamı"

Çark-e Vardak'ı ziyaret eden New York Times muhabiri bölgede ABD'nin imha edilmiş araçlarından ABD ve Kabil Hükümeti'nin bombardımanlarında yıkılan evlere savaşın izlerinin canlı olduğunu, bölge halkının Taliban'ın hakimiyetiyle sağlanan emniyet ve barıştan memnun olduklarını aktarıyorlar.

Taliban tarafından atanan Çark-e Vardak Emniyet Müdürü Kari Esad, New York Times muhabirine ikram ettiği yeşil çay eşliğinde bölgedeki durumu aktarıyor. Emniyet Müdürlüğü şimdilik bu bölgenin mahkemesi olma işlevi de görüyor, halkın şikayetlerini çözmeye çalışıyor.

ekran-resmi-2021-09-16-13-27-15.png

"Esas mücadele edilmesi gereken şey yoksulluk"

Kari Esad Çark-e Vardak'ta da Afganistan'ın genelinde olduğu gibi en büyük sorunun yoksulluk olduğunu belirterek esas mücadele edilmesi gerekenin bu olduğunu belirtiyor.

Muhabirin Kari Esad ile görüştüğü esnada bir adam gelerek damadının kızına şiddet uyguladığından şikayet ediyor. Kari Esad adama bu sorunla hemen ilgileneceklerini belirtiyor.

Muhabirin aktardığına göre Taliban savaşçıları Çark-e Vardak'ta elektrik altyapısını geliştirmeye yönelik projede çalışıyor.

Çalışmalarda öğle arası verdiklerinde ise basit şeyler yiyerek enerji toplamaya çalışıyorlar. Çalışmaların başında bulunan 55 yaşındaki Taliban mensubu Fadlullah Eyyubi muhabire Bagram Hapishanesi'nde 18 ay kaldığında gördüğü işkenceleri, bölge halkının ABD ve Kabil Hükümeti güçlerinden gördüğü saldırı ve zulümleri anlatıyor.

Kaynak: NYT, Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.